Brännskada. I samband med en förlossning i somras fick en kvinna brännblåsor av en värmekudde. Foto: Mostphotos

Brännskadades vid förlossningen – av värmedyna

En kvinna som födde barn med planerat kejsarsnitt på Östra sjukhuset upptäckte efter förlossningen flera brännblåsor på magen. Det visade sig vara en smärtlindrande värmedyna som gett henne brännskadan.

  • Publicerad 17:00, 9 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var i somras som kvinnan födde barn på Östra sjukhuset. Förlossningen var ett planerat kejsarsnitt och hon hade fått ryggmärgsbedövning.

För att lindra smärtorna efteråt, erbjöds kvinnan en värmedyna. Men eftersom hon fortfarande var bedövad, ska hon inte ha känt hur varm dynan var och fått en brännskada på magen, enligt en lex Maria-anmälan som gjorts.

Vid utskrivningen ska den nyblivna mamman enligt patientjournalen ha haft en "ömmande blåsa" nedanför naveln och blivit rekommenderad att smörja med cortison. Men problemen tilltog och en vecka senare blev hon tvungen att söka vård igen då blåsorna blivit fler.

I anmälan står att Östra haft liknande incidenter tidigare, och att riktlinjer då tagits fram för hur värmebehandlingar ska skötas. Inspektionen för vård och omsorg (IVO), konstaterar att kvinnan inte fått sakkunnig vård efter sin förlossning, och efter det som inträffat har ledningen för förlossningen nu bestämt att man tar bort de aktuella värmekuddarna helt från verksamheten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG