Scandinavium. Marken där Scandinavium ligger ska i stället utvecklas med blandstadsbebyggelse. Foto: Mujo Korach / IBL Bildbyrå

Bred politisk uppgörelse om nya arenor i centrum

Göteborg ska få en ny stor multiarena. En bred majoritet av partierna i stan är nu överens om en ny inriktning för arenaområdet.

  • Publicerad 16:18, 25 jan 2021

Planerna på en ny arena i centrala stan strandade för ett år sedan. Politikerna var inte överens om placeringen och huruvida ett köpcentrum behövdes eller inte.

Nu kan lösningen vara här. Socialdemokraterna, Demokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Fi har kommit överens om en ny väg framåt.

– Nu har vi en separat överenskommelse om ett nytt centralbad och tankarna på ett köpcentrum är inte längre aktuella, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Varför inte?

– Handeln har förändrats. Det är helt andra beteendemönster nu. Då behövs inte ett köpcentrum, säger Axel Josefson.

Ny multiarena

Inriktningen är en ny multiarena som ersättning för Scandinavium. Den nya arenan är tänkt att ligga söder om Valhallagatan i anslutning till Svenska Mässan. Ytterligare en mindre arena ska ersätta Lisebergshallen och utöver det tillkommer ytterligare hallar som ska ersätta Valhallas sporthallar.

I stället för ett köpcentrum planeras bostäder söder om Ullevi längs med Mölndalsån och blandbebyggelse på marken där Scandinavium ligger i dag.

– Nu skapas utrymme för stadsutveckling som kan hjälpa till med finansieringen, säger Axel Josefson.

Ska drivas kommunalt

I den nya inriktningen är partierna överens om att arenorna ska drivas i kommunal regi. Axel Josefson vill inte svara på om det är en fråga Moderaterna backat på för att kunna komma vidare.

– Jag vill inte gå in i olika ståndpunkter. Men just den frågan har väl inte legat högst upp för oss, säger Axel Josefson.

I Got events utredning av stadens arenor framkommer att Scandinavium inte längre kan ta emot stora internationella artister och inte heller arrangera stora mästerskap. Arenan är sliten och de arrangemang som kan genomföras anpassas efter takhöjd och bärkraft vilket påverka vilka artister som vill och kan uppträda i arenan. Enligt Got event kommer Scandinavium tappa cirka 25 procent av underhållssegmentet inom en snar framtid.

Sverigedemokraterna och Miljöpartiet står utanför den nya överenskommelsen. I stället för nya arenor vill MP att Scandinavium ska renoveras.

– Vi behöver göra oss av med slit-och släng-mentaliteten. Det är betydligt mer miljövänligt att vårda och renovera de anläggningar vi redan har än att ständigt riva och bygga nytt, sa Karin Pleijel (Mp), i ett pressmeddelande förra veckan.

MP: Renovera Scandinavium för miljöns skull

Scandinavium och Valhallabadet

Men med den nya inriktningen är övriga partier överens om att riva Scandinavium för att kunna genomföra planerna.

– Både Scandinavium och Valhallabadet är mer eller mindre uttjänt. Det skulle krävas väldigt stora förändringar för att kunna leva upp till en nivå som dagens krav ställer, säger Axel Josefson.

Vad händer nu?

– Nu ska en mer detaljerad plan tas fram om hur det här ska genomföras. Sedan handlar det om att bestämma utformning och så kommer detaljplaner och bygglov. Vi behöver också söka finansiärer och samarbeten. Det är något vi kommer jobba med de kommande åren.

När vill ni att de nya arenorna ska stå klara?

– Jag vill att vi ska vara klara innan 2030. Det kan låta som det är långt fram, men i de här sammanhangen är det ganska kort om tid, säger Axel Josefson.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20