Foto: Markus Andersson

Brevduvorna hittar alltid hem till Kortedala

På en höjd i södra Kortedala har Sven Hägg ett duvslag. I trettio år har han varit brevduveman. – Det går i arv. Min pappa skaffade sig ett duvslag redan 1935, säger han.

  • Publicerad 09:44, 9 jul 2011

KOLLA IN ALLA BILDER FRÅN VÅRT BESÖK HÄR


Det skulle kunna vara någons sommarstuga. Utanför huset blommor rhododendronbuskarna och på träaltanen står bord och stolar intill de prunkande balkonglådorna. Men så öppnas en lucka i husets vägg och ut väller en grå massa som i enad trupp lyfter upp mot skyn.
– Det här är luftens orkidéer, säger Sven Hägg och blickar upp mot himlen.
Sextio ungduvor har precis släppts ut på sin dagliga lufttur ovanför duvslaget.

Ett hus för duvor

Ett duvslag bör på inget vis förväxlas eller liknas vid Körslaget – det program på tv där ett antal körer varje vecka tävlar mot varandra i körsång. Det rör sig överhuvudtaget inte om någon strid eller tävling som namnet skulle kunna få en att tro. Ett duvslag är ett hus där brevduvor bor. Ibland är det en lekstuga, del av ett garage, ett uthus, ett loft eller som i det här fallet – ett hus byggt speciellt för duvor.
Sven Häggs duvslag, öster om Almanacksvägen och norr om Kviberg, är fyra gånger elva meter stort och rymmer över hundra duvor. Huset är indelat i flera rum. Ungduvorna – som föddes så sent som i januari – har sitt egna rum liksom hannarna och honorna har separata krypin.

Tidskrävande hobby

Det är en strålande vacker dag när Sven Hägg visar Tidningen Nordost runt i duvslaget. På förskolegården nedanför duvslaget hörs småbarnens stoj och skratt. När man klivit över tröskeln och in i huset hörs ett svagt kuttrande ljud inifrån duvslagets rum och gömslen.
Sven Hägg öppnar dörren till ett av rummen där varje duva har sin egen sittbox.
– Här är cowboysen. De har allihop ett rum och kök.
Sven Häggs hemadress är liksom duvornas Kortedala så han har inte lång väg att gå för att komma till duvslaget. Trots detta är det tidskrävande att ha ett duvslag. Varje dag året om besöker Sven duvslaget för att ge duvorna mat och nytt vatten, städa redena och släppa ut fåglarna på en flygtur.
– Förr var det här en hobby, sedan jag blev pensionär är jag heltidsproffs, säger han och skrattar gott.

Flygtävlingar

Sommarhalvåret, maj till september, är tävlingssäsong för brevduvor. Förr i tiden användes duvor för att skicka meddelanden till andra orter, exempelvis i krig. Brevduvor är nämligen duktiga på att orientera sig och har en benägenhet att flyga hem när de transporterats bort.
De som nuförtiden har brevduvor använder dem vanligtvis i flygtävlingar.
Brevduvesporten går ut på att duvor från olika duvslag tas till en gemensam plats där de släpps för att sedan så snabbt som möjligt flyga hem till respektive duvslag. Den duva som har högst medelhastighet vinner. Denna sommar går tävlingarna från platser som bland annat Ystad, Östersund, Hannover och Bremen.
– Tävlingsmomentet är det som är det roliga. Innan tävlingen är vi brevduvemän kompisar, men så fort tävlingen är igång är vi bara kollegor, säger Sven Hägg och ler finurligt.
– Jag tränar duvorna varje dag. De får flyga runt slaget. Sen ibland får de göra kortare träningssläpp från platser två–tre mil härifrån.

Fåglarna är också sällskap

Men det är inte bara för tävlingarnas skull som Sven Hägg har sina duvor utan också för umgänget.
– Jag går omkring här och pratar med dem och de springer som hundvalpar omkring mina fötter. Det är därför det är så trevligt att umgås med dem.
– Sen har jag mina balkonglådor och rhododenronbuskar. Jag har det rätt så angenämt som pensionär.

Relaterad information

FAKTA

FAKTA  Vadå brevduvor?

En brevduva är en tam duva som historiskt sett använts för att skicka meddelanden till andra orter eftersom brevduvor har bra orienteringsförmåga, flygförmåga och benägenhet att flyga hem när den transporterats bort.
Duvpost nämns redan i den antika grekiska och romerska litteraturen. Från medeltiden och fram till 1800-talet användes duvpost av handeln, sjöfarten och krigsmakten.
Uppfödning och avel av brevduvor är idag en betydande hobby och sport. Brevduvesport går ut på att släppa duvor från en gemensam plats för att de så snabbt som möjligt ska flyga hem till respektive duvslag. Den duva som har högst medelhastighet vinner.
I Sverige är brevduvesporten störst i Skåne, Halland och Göteborg. 1911 startade Göteborgs första brevduveklubb i Biskopsgården.
Sportens storhetstid var på 1950- och 60-talet. ”Att ha brevduvor har varit en del av arbetarkulturen. Många varvsarbetare, SKF:are och stuveriarbetare hade duvslag” säger Sven Hägg.
I Europa är sporten störst i länder som Tyskland och Polen. Kul kuriosa är att den amerikanske före detta tungviktboxaren Mike Tyson har duvslag i New York.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG