HANDEL. Terminalen har daglig UK-trafik med bl.a. råmaterial och komponenter till svensk industri, konsumtionsvaror och livsmedel. Till UK skeppas bl.a. stora mängder stål och papper. Foto: Paul Wallén

Brexit: Så påverkas Göteborgs hamn

Den 31 oktober väntas Storbritannien lämna EU. Fortfarande råder stor osäkerhet kring vad Brexit kommer att innebära för Sverige. Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB, menar att logistikbranschen är mästare på att anpassa sig snabbt.

  • Publicerad 10:00, 11 okt 2019

Att Brexit närmar sig har nog inte undgått någon. Hur Göteborg påverkas av Storbritanniens utträde ur EU är inte lika känt.

– Den som exporterar måste se till att ha sitt gods tullklart innan det når Göteborgs hamn och våra terminaler. Det är det budskap vi skickar till marknaden. Har man inte ordning på dessa bitar kommer man inte in i hamnen. Samma princip gäller för importflöden från Storbritannien – är godset inte tullklart innan skeppning till Sverige riskerar det att fastna i våra terminaler, säger Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

Trots att Brexit har varit välkänt av de flesta sedan länge menar Elvir Dzanic att det kan vara svårt för mindre företag att vara förberedda på vad som komma skall.

– Min uppfattning är att de större aktörerna är väl förberedda. Utmaningen ligger främst hos de mindre aktörer som inte har den administrativa kapacitet som de större varuägarna och speditörerna har. Men med det sagt så står jag ändå fast vid det jag sade tidigare – kom inte till Göteborgs hamn utan att ha förberett dina tullhandlingar.

Samtidigt medger Elvir Dzanic att även han känner ovisshet över vad som kommer att hända. Men han ser ingen anledning till panik.

– Det tror jag inte skulle gynna någon. Det är förstås ingen som vet med exakthet hur det kommer att bli förrän det händer, men det jag vet av erfarenhet är att logistikbranschen är mästare på att snabbt anpassa sig till nya situationer, säger Elvir Dzanic och fortsätter:

– När nya regler för tullhantering kom för cirka tio år sedan var oron stor, men man anpassade sig snabbt den gången, och jag det är jag säker på att man kommer att göra i det här fallet också.

Vi är GBG