Bris öppnar mottagning i Göteborg

På Bris kontor och numera mottagning - i höjd med takåsarna på Södra Hamngatan - väntar nallebjörnar vid konferensbordet med färgpennor och ritpapper. Soffhörnan mittemot är i stunden tom men från och med 7 september välkomnar Bris barn och unga till stödsamtal på plats.

  • Publicerad 06:30, 18 sep 2021

– Vi har sett att det finns en förfrågan från barn att träffa oss, säger Seiran Alipour, kurator och socionom på Bris i Göteborg.

Bris, Barnens rätt i samhället, har funnits i 50 år och har sedan 1980-talet – då Barnens hjälptelefon startade – tagit emot anonyma samtal från utsatta barn.

Stödverksamheten på mottagningen vänder främst sig till barn och unga i särskilt utsatta situationer. Det kan handla om barn som bor i familjehem, har en förälder med ett beroende eller psykisk ohälsa, barn som lever med våld eller som har varit med om krig.

Det går att komma i kontakt med kuratorerna på telefon eller via ett formulär på bris.se.

– Då gör vi ett första kartläggande samtal för att se om det är ett behov eller stöd vi kan erbjuda eller om vi kan lotsa barnet vidare.

Seiran Alipour understryker samtidigt att på mottagningarna kan man inte vara anonym.

– Det är en bra sak att veta.

Här erbjuds framför allt stödsamtal och vägledning genom individuella möten eller om barnet vill kan familjen involveras. Det kan också handla om att följa med på möten med socialtjänsten, skolan eller sjukvården.

Det viktigaste är att det utgår från barnets villkor.

– Många gånger hamnar barn mellan stolarna. De har kanske inte tillräckligt stora problem för BUP eller hamnar under radarn för socialtjänsten, då kan de vända sig till oss för stöd.  

Gruppträffar

I november kommer även den första gruppstöds-träffen i Göteborg äga rum för barn i familjehem.

– Det är bra sätt att bryta isolering och träffa andra i liknade situation. Vi hänger här och pratar känslor, tankar och strategier.

Bris tar emot omkring 30 000 samtal om året och under pandemin har samtalen ökat. De vanligaste orsakerna är psykisk ohälsa, familj- och familjekonflikter, våld, övergrepp och kränkningar.

– Vi ser att barn blivit ännu mer utsatta på grund av att det har varit färre vuxna som ser dem när skola och fritidsaktiviteter varit stängda.

Alla telefonsamtal är anonyma men hur känns det att inte veta hur det går för barnen?

– Jag tänker att det är väldigt tungt men att samtalet kanske var ett första steg för barnet att berätta om sina problem för en vuxen som både bekräftar, normaliserar och påtalar barnets rättighet.

Barnkonventionen sitter inramad på väggen och Seiran Alipour och kollegan Sara Hammar är redo.

– Vi finns i Göteborg men alla upp till 18 år i hela Västra Götaland och Halland är välkomna till oss.

Seiran Alipour, kurator och socionom på Bris. Foto: Lina Isaksson

Barnens rätt i samhället

Bris utgör i dag den nationella stödlinjen för barn upp till 18 år som vill prata med en kurator, öppet dygnet runt via telefonnummer 116 111, chatt eller mejl på bris.se.  

Det är gratis, anonymt och syns inte på telefonräkningen.

Bris erbjuder även stöd för vuxna med frågor om barn, vardagar kl. 9-12 på telefonnummer 0771-50 50 50.

Bris mottagningar finns i Stockholm, Malmö, Göteborg och Linköping och ska öppna i Umeå.

Bris, bildades 1971 när barnboksförfattaren Gunnel Linde och journalisten Berit Hedeby förfärades av våldet som barn utsattes för i hemmet i Sverige valde att högljutt agera för förändring. Det var en direkt reaktion på att en treårig flicka i mars 1971 hade misshandlats till döds av sin styvpappa i en förort utanför Stockholm.

Källa: Bris

Visa merVisa mindre