Kampanj. De fem familjehemsenheterna i Göteborg hoppas att människor ska få upp ögonen för att det behövs nya familjehem. Foto: göteborgs stad

Brist på familjehem

Under pandemin stannade antalet nya intresseanmälningar för familjehem upp. Nu hoppas de fem familjehemsenheterna i Göteborg att människor ska få upp ögonen för att det behövs nya. ”Behovet av familjehem är stort”, säger enhetschef Anna Forum.

  • Publicerad 06:30, 5 dec 2021

Eftersom varje barn är unikt så behöver vi alla typer av familjehem.

Under december kommer Göteborgs Stads Familjehemsverksamhet att vara extra synliga runt om i staden. En omfattande reklamkampanj ska nu göra människor nyfikna på att bli familjehem.

– Vi vill nå människor som vill dela med sig av sin vardag och finnas till för barn som av någon anledning inte kan bo med sina egna föräldrar, säger Anna Forum, enhetschef på Familjehemsenheten Centrum i ett pressmeddelande.

Gillar ekorrhjulet

Familjehem är personer som tar emot barn och ungdomar i sitt hem. Det kan vara ensamstående eller par som ansöker, med eller utan egna barn. De sökande kan bo i villa eller lägenhet, vara födda i Sverige eller utomlands och det krävs ingen speciell utbildning för att bli familjehem. Det är dock ett krav att det finns tid, plats och engagemang för ett barn och att de sökandes livssituation är stabil.

– Vi gillar ”ekorrhjulet”, säger rekryteringsansvarig Hanna Bergström. För många av de barn och ungdomar som vi möter så handlar trygghet om att livet kan vara lite förutsägbart, säger hon.

Temat på kampanjen från Göteborgs Stad är vardagsituationer – dela din vardag. Kampanjen kommer att synas på bussar, spårvagnar, i sociala medier och på tv bland annat. Det är statliga medel som möjliggör kampanjen, inga resurser har därför tagits från ordinarie verksamhet. Målet är att nå ut så brett som möjligt.

– Eftersom varje barn är unikt så behöver vi alla typer av familjehem för att hitta rätt placering, säger Hanna Bergström.

NTF Väst

Framtidenkoncernen är Göteborgs allmännytta och Sveriges största bostadskoncern.

Förvaltnings AB Framtiden är moderbolag och i koncernen ingår Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Framtiden Byggutveckling, Egnahemsbolaget, GöteborgsLokaler och Störningsjouren.

Framtidenkoncernen är en del av Göteborgs Stad.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21