Broder Daniel invalda i musikens finrum

Doris Svensson startade sin karriär på 60-talet. Broder Daniel i slutet på 80-talet. Nu är både hon och bandet invalda i Swedish Music Hall of Fame. – Det förstör min idé om oss som obefläckade av priser och utmärkelser, säger Henrik Berggren, sångare i Broder Daniel.

  • Publicerad 11:31, 3 maj 2018

Swedish Music Hall of Fame invigdes 2014 med artister och grupper som Abba, Ebba Grön, Jan Johansson och Nationalteatern bland de först invalda.

Sedan dess har totalt 40 svenska musiker och band blivit invalda i den prestigefyllda skaran.

Nu är det dags för nästa kull, dit Göteborgsakterna Doris Svensson och Broder Daniel hör.

Bandet som slutade 2008 hade Henrik Berggren som sångare. Han är både förtjust och förskräckt för beskedet om att bandet blivit invalt i Swedish Music Hall of Fame.

– Det förstör min idé om oss som obefläckade av priser och utmärkelser. Men, ja, jag blir glad av uppskattningen och erkännandet. Jag står inte över det eller är likgiltig för vad folk tycker, säger han.

Broder Daniel började som band redan i slutet på 80-talet då sångaren Henrik Berggren startade gruppen på Samskolan. Men det var först i mitten på 90-talet som bandet fick sitt första genombrott med debutalbumet "Saturday night engine". Karriären gick dock inte spikrakt uppåt. Inte förrän regissören Lukas Moodysson valde musik från gruppens tredje album "Broder Daniel forever" till sin "Fucking Åmål" kom det stora genombrottet. Med det blev bandet en kultorkester för en hel tonårsgeneration.

Göteborg Direkt läser motiveringen (se faktaruta) för den nu 44-årige sångaren Henrik Berggren, som får höra den för första gången. Han säger:

– Min direkta kommentar är att då vi började var vi inte omtyckta av etablissemanget eller av media. Det var motstånd överallt. Det har tagit den här tiden att bli det. Att ta oss på allvar fanns inte från början. Det har varit många år av krig.

70-åriga Doris Svensson gjorde sin scendebut redan 1960. Hon gjorde sin första skiva två år senare med bandet Strangers från Göteborg. Med gruppen Plums fick hon hiten "Mama didn't lie". 1970 kom soloalbumet "Did you give the world some love today baby", som sålde dåligt. Men 25 år senare fick skivan en renässans och har blivit ett eftertraktat kultobjekt hos skivsamlare.

Doris Svensson är idag pensionerad, är fortfarande boende i Göteborg och la musikkarriären på hyllan redan på 70-talet.

Precis som med Henrik Berggren kommer hon inte närvara vid ceremonin i Stockholm.

Fotnot:

Övriga invalda 2018 är Kai Gullmar, Ted och Kenneth Gärdestad, Marie Bergman, Europe och Titiyo.

Motiveringen för Broder Daniel

"Kaos, hybris och flyktiga drömmar, ett vrål från det inre. Sällan har tonårsangst formulerats renare än i Broder Daniels låtar, bandet som skarpast såg in i själen på det pandasvärtade indiesverige. Med 90-talssinglar som Luke Skywalker gick kritiker och fans in i ett kärleksrus, stjärnögt besvarat av gruppens musikaliska motor Henrik Berggren. 

Broder Daniel formulerade sitt eget ABC med stökigt modspunkiga, moderniserade 60-talsharmonier. Det kunde låta enkelt men prickade precis rätt. Som ett popens eget drivhus fostrade gruppen också tongivande musiker som Daniel Gilbert, Håkan Hellström och Theodor Jensen. Och när Shoreline blev pianoballad i Anna Ternheims händer nådde gruppen en ny, folklig publik. 

2008 höll bandet avskedskonsert i Slottsskogen, där en anarkistisk hyllningsskulptur restes. Efter fansens kärlekstjat sa Göteborgs kommun ja till det anonyma konstverket ”Spela Shoreline”. Broder Daniel överlever det mesta."

Motiveringen för Doris Svensson

"Did you give the world some love today baby? Frågan ställde Doris Svensson 1970 och knappast anade hon vilket svar hon skulle få.Hennes röst var ett kraftigt instrument i 60-talets popstad Göteborg.Den otvättade, råa och på samma gång varma tonen var som sprungen ur varvskulturen. Efter hits som Wouldn’t That Be Groovy fick Doris göra sin drömplatta och skapade internationell, innovativ jazzpop ihop med musiker som Berndt Egerbladh. Men trots branschapplåder och Grammisnominering valde dansbanepubliken bort albumet, som föll i glömska. Doris gick vidare mot nya mål.

Men 25 år senare sa det boom! DJ:s i Sverige och England fick upp öronen för You Never Come Closer och nu påverkade hennes sällsynta sväng 90-talets sound. Fans som Nina Persson och Ebbot Lundberg insåg att Doris var långt före sin tid och hennes skivor är idag omhuldade dyrgripar för samlare av svensk soul. Det är inte alltid omfånget som avgör, utan pionjärskapet."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG