SOMMARTID. Från lunch fram till midnatt varje dag kommer bron att hållas stängd. Det för att inte få problem med att stänga bron efter en öppning. Foto: Mostphotos

Brokaoset: Het Götaälvbro får sommartid

Götaälvbron inför sommartid. Från maj till september kommer bron bara att öppnas mellan midnatt och 12:00. Allt för att vara säkra på att bron ska gå att stänga.

  • Publicerad 14:39, 14 maj 2018

– Är temperaturen under 20 grader bedömer vi att det inte ska vara några problem att stänga bron, säger Michael Ernfors, enhetschef på trafikkontoret i Göteborgs Stad. Men det beror lite på vinden och om solen ligger på.

Det var strax efter lunch på onsdagen i förra veckan som Götaälvbrons klaff fastnade när den skulle öppnas för ett passerande fartyg. All trafik över bron stängdes av i ett par timmar innan trafikkontoret lyckades stänga klaffen på manuell väg.

LÄS MER: Polis stoppar folk från att hoppa över Göta Älvbron

Verktygslåda med motåtgärder

Ända sedan Götaälvbron byggdes i slutet av 1930-talet har sommarvärme ibland gjort det svårt att få broklaffen att gå igen helt efter en öppning, men tidigare var marginalerna större.

Nu när bron är gammal är den känsligare för rörelser i marken runt omkring, bland annat de rörelser som skapas när trafikkontoret pålar för den nya Hisingsbron, som byggs alldeles intill Götaälvbron.

– Vi har en verktygslåda med motåtgärder som vi plockar ur när vi ser hur Götaälvbron påverkas av bygget, säger Michael Ernfors. Nu har vi testat att spola vatten på bron för att kyla ner den och det har fungerat. Det är en stålkonstruktion så den krymper ju när den blir kallare.

Helt säker

Fram till september kommer bron bara att öppnas mellan klockan 00:00 och 12:00, med undantag för spärrtiderna som bron alltid har haft vid rusningstrafik mellan klockan 06:00 och 09:00. Oavsett årstid ska Götaälvbron, enligt Michael Ernfors, vara helt säker att köra, åka, cykla och gå på.

– Det är främst för handelssjöfarten vi gör den här förändringen, så att de kan planera sin verksamhet, säger han. Om det ligger lågtryck i fjorton dagar så kanske vi kan öppna bron vid andra tider än de vi har bestämt nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG