SKULPTUR. Enligt skulptören Britt Ignell satt statyn fast rejält i stenen. Foto: Poseidon

Bronsskulptur stulen i Guldheden

En bronsskulptur föreställande en kvinna på knä har stulits i Guldheden. Skulptören Britt Ignell är både förvånad och inte.

  • Publicerad 16:51, 16 jan 2020

Skulpturen heter Stillhet och är skapad av skulptören Britt Ignell 2002. Den stod utanför Allardhuset vid Doktor Allards gata och föreställer en kvinna som sitter på knä på toppen av en granitsockel, formad som en tredelad trappstegspyramid.

Göteborgs minsta staty förstörd – fick stå i fyra dagar

– Vi upptäckte att den var stulen i förra veckan. Vi har givetvis polisanmält, säger Linda Thorsson, kommunikationschef på Poseidon som äger skulpturen.

Skulptören Britt Ignell fick reda på stölden under onsdagskvällen.

– Det var en djup suck eftersom det är ganska vanligt nu för tiden att just bronsskulpturer försvinner. Kopparhalten är så hög så man kan smälta ner. Men det är inte i närheten av vad konstverket är värt. Nu för tiden brukar man till och med måla skulpturer i brons så man inte ska fatta att det är brons, säger Britt Ignell.

Ben fick fötter på Handels

Lyckan: Handels stulna popkonstverk återfunnet

Hon berättar om en annan skulptur hon gjort i Högsbo där boende i området turades om att vakta så den inte skulle utsättas för skadegörelse.

– När det gäller skadegörelse brukar det hända när en skulptur är ganska ny. När den stått i några år brukar man inte tänka på den på det sättet. Därför var det lite förvånande att den här skulpturen stals eftersom den stått där så länge, säger Britt Ignell.

Enligt henne måste tjuvarna ha använt någon form av verktyg.

– Den var fastmonterad i stenen. De brukar sitta fast rejält. Jag tror det är tre tappar ner i stenen så de måste haft en såg. Och det måste ha varit en snabb verksamhet eftersom det bor människor runt omkring.

Vad tror du om möjligheten att skulpturen kommer tillbaka?

– Jag tror inte den gör det tyvärr. Det var någon som sa att det säkert är någon konstintresserad som tagit den. Men det tror inte jag. Jag tror att den smälts ner.

Avtäckning: Unik staty av Chalmers första kvinnliga ingenjör

Om skulpturen inte kommer tillbaka har Poseidon frågat om möjligheten att återskapa den.

– Jag tror att jag har gipsoriginalet kvar, men jag är inte helt säker. Då handlar det om att bekosta en ny gjutning. Men i så fall kanske jag väljer något annat material än brons, säger Britt Ignell.

Historien om Johanna i Brunnsparken

Beslutet: Göteborg får ett veteranmonument