Broskelett. Götaälvbron monteras ned i bitar och läggs i Frihamnen i väntan på på nästa öde. Foto: Elaine Axelsson

Brorivning lockar åskådare

Götaälvbron monteras ned bit för bit. Under veckan försvinner broklaffen i det stora rivningsarbetet som har blivit ett nöje för många göteborgare att beskåda.

  • Publicerad 11:26, 1 sep 2021

Det är inte mycket kvar av den gamla trontjänaren Götaälvbron. Arbete med att riva den stora brokonstruktionen har på gått sedan i våras.

I veckan var det broklaffens tur att monteras ned för gott.

– Vi tog den i småbitar fram till helgen. Men vi river för fullt på flera ställen, dels ett fundament på norra sidan och betongfarbanan vid Lilla Bommen, säger Peo Halvardsson, projektchef på Skanska.

Nu har bron gungat för sista gången

Full fräs till nyår

Arbetet med rivningen kommer att fortsätta i ett högt tempo fram till årsskiftet. Därefter är det främst delarna över E4 45:an kvar. Det rivningsarbetet kommer att ske när E45:an stängs av nästa år.  

Vilka är utmaningarna när ni river denna jättekonstruktion?

– Det är att man måste vara försiktigt för man vet aldrig hur pass sliten bron är av åldern. Den är byggd -39 och har sett tidens tand, säger Peo Halvardsson.

Flera fans

Han berättar också att många göteborgare har visat ett stort intresset för både bygget av Hisingsbron och nu även rivningen av Götaälvbron.

– Det är många som har följt bygget sedan start så vi känner igen flera ansikten. Det finns några gamla fans som följer oss, det är roligt.

Brodelar. Här ligger delar av Götaälvbron i Frihamnen. Foto: Elaine Axelsson

Vi är GBG