Kamp. Brottaren Simon Borkenhagen har gjort comeback efter en längre tids ofrivillig träningspaus. Foto: Thomas Svensson

Brottaren Simon, 20, tillbaka efter hjärtproblem

Mitt under träningssäsongen 2020 drabbades brottaren Simon Borkenhagen av hjärtmuskelinflammation med ett strikt träningsförbud som resultat. Efter den svåra tiden har Utbybrottaren nu gjort comeback – med råge.

  • Publicerad 11:20, 9 apr 2022

För cirka ett och ett halvt år sedan tampades 20-årige brottaren Simon Borkenhagen med en seglivad förkylning. Vid besök på vårdcentral fick han rådet att vila och sedan känna efter om det gick att träna eller inte.

Simon, 17 år tog EM-brons i brottning

Men sedan kom möjligheten att hänga med på ett landslagsläger. För Simon – som hösten 2020 bollade sitt sista år som gymnasieelev på Kitas med en elitsatsning på brottning – var det svårt att tacka nej.

– Under en tid hade jag känt att det var något som inte stämde och på lägret började jag få smärtor i bröstet. Då insåg jag att det här var något annat än en förkylning.

Inlagd på Östra

Efter EKG, magnetkameraröntgen och flera dagar på Östra sjukhuset kunde läkarna konstatera att Simon insjuknat i hjärtmuskelinflammation. Tillståndet innebär att musklerna försvagas vilket i sin tur påverkar hjärtats förmåga att pumpa runt blodet i kroppen.

Från att ha tränat regelbundet fick Simon strikt träningsförbud.

– Läkaren sa till mig att jag inte ens fick springa till bussen. Det var ett jobbigt besked och kändes konstigt när jag annars är van att träna regelbundet. Efter att ha setts som brottaren i alla sammanhang, kändes det lite som att jag tappade min identitet.

Simon vilade i tre månader med dagliga promenader som största ansträngning. Efter uppföljning på en privat mottagning kunde han testa att träna igen. I början kändes det inte hundra, men efter ett tag gick det bättre.

"Glädje och lättnad"

Två veckor innan studenten förra året blev Simon friskförklarad.

– Att komma tillbaka till träningen kändes främst väldigt roligt och det gick bättre än vad jag vågat hoppas på.

För två helger sedan kom det ultimata kvittot på att Simon är tillbaka på den nivå han tränat så hårt för. Under JSM i Falköping, 26-17 mars, vann han samtliga matcher i sin viktklass och kammade således hem ett guld.

– Glädje och lättnad. Att all tid man lagt ner och allt man offrat nu känns värt det, säger Simon Borkenhagen.

Comeback. "Att komma tillbaka till träningen kändes främst väldigt roligt och det gick bättre än vad jag vågat hoppas på," säger Simon Borkenhagen. Foto: Lovisa Hansson

Match. Att återigen kunna träna och tävla på samma nivå som innan sjukdomen har varit glädjefyllt och en lättnad för Simon Borkenhagen. Foto: Thomas Svensson

Simon Borkenhagen

Ålder: 20 år.

Bor: I Utby.

Gör: Har ett sabbatsår då han satsar på brottningen, är tränare i brottningsklubben AK77 och ströjobbar. I höst ska han söka in till högskolan.

Intressen: "Brottningen tar mycket tid, men jag gillar också fotboll som jag tränade fram tills att jag var 16 år. Utöver det gillar jag att umgås med vänner".

Aktuell: Tävlar som junior i viktklassen 77 kg. Siktar på ungdoms-EM i Rom till sommaren.

Visa merVisa mindre