Bedrägeri. Antalet anmälda telefonbedrägerier minskar kraftigt efter polisens insats. Foto: Gabriel Tjulander

Brottstrenden bruten: Färre luras av telefonbedragare

Efter polisens kampanj mot telefonbedrägeri, även kallat vishing, visar deras senaste mätning att de fullbordade bedrägerierna halverats.

  • Publicerad 08:57, 22 feb 2019

Om vishing

Telefonbedrägerier, vishing (voice phising), innebär att en bedragare ringer upp och försöker förmå mottagaren att lämna ifrån sig koder från bankdosan eller logga in via sitt mobila bank-id, för att där igenom få tillgång till mottagarens konto. Bedragarna riktar främst in sig mot äldre personer, cirka 70 procent av de som drabbas är 70 år och äldre.


 

Under augusti 2018 noterades det högsta antalet fullbordade vishingbedrägerier med 258 anmälda brott. Men under januari hade andelen fullbordade brott mer än halverats med 119 brott.

– Det är glädjande att brottstrenden verkar ha brutits. Ett intensivt brottsförebyggande arbete har pågått under hösten för att nå ut till allmänheten och framförallt till vår äldre befolkning. Vi kan se att förmågan att stå emot de bedrägliga samtalen har stärkts, men vi behöver fortsätta arbeta fokuserat på flera fronter för att undvika att fler utsätts för brott, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Polisen: Lämna inte ut bankkoder på telefon

Det var undervåren och sommaren 2018 som polisen upptäckte att vishingbedrägerierna ökade kraftigt. I september beslutade polisen om en nationell särskild händelse, vilket betyder att de satsar särskilt på att utreda brotten, för att kunna hantera den stora ökningen. De startade en dialog med kommuner, organisationer och företag, för att sprida informationen och försvåra för gärningsmännen.

– Även om vi har kommit en bra bit på väg kommer polisen ha fortsatt fokus på denna bedrägeriform, säger Lotta Mauritzson.

Hon understryker även att det här inte bara handlar om personerna som utför bedrägerierna. De brottsvinster som kommer från brotten kan även kopplas till grova vapen- och narkotikabrott där polisen har haft en kraftig ökning den senaste tiden.

Bedragare lurade äldre man på 100 000 kronor

– Det finns kriminella nätverk i hela landet som ägnar sig åt den här typen av brottslighet. Nätverken kan kopplas ihop med grova vapen- och narkotikabrott och de finns över hela landet. Ofta riktar de in sig mot äldre personer, cirka 70 procent av de som drabbats är över 70 år, säger Anna-Karin Kjellgren, bedrägerisektionen i region Väst.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11