FASTHÅLLEN. En LSS-boende i nordöstra Göteborg blev fasthållen och injicerad med lugnande medel vid tre tillfällen på två dagar Foto: Mostphoto

Brukare fasthållen och injicerad med lugnande

En person på ett LSS-boende i nordöstra Göteborg blev fasthållen och injicerad med lugnande medel vid tre tillfällen på två dagar. Nu lex Maria-anmäls händelsen.

  • Publicerad 12:01, 10 apr 2019

Bakgrunden till vårdpersonalens agerande är att brukaren sedan en tid tillbaka haft ett utåtagerande och självdestruktivt beteende. När beteendet eskalerade i slutet av förra året larmade personalen sjuksköterska.

Enligt en lex Maria- anmälan som nyhetsbyrån Siren tagit fram, besöker både sjuksköterska och jourläkare brukaren för att ta ställning till om ett vårdintyg kan utfärdas, som gör det möjligt med psykiatrisk vård till en patient som motsätter sig detta.

Läkaren gör dock bedömning att patienten inte uppfyller kriterier för intyg. Istället ordinerar läkaren att sjuksköterska kan ge injektion av läkemedel samt tabletter vid behov.

Men patienten är inte mottaglig för tabletterna och anmälaren beskriver händelsen:

När sjuksköterska ämnar att ge patienten injektionen subkutant så gör patienten motstånd varpå personal håller fast patienten och sjuksköterskan lyckas ge injektionen under vissa svårigheter. Patienten lugnar sig. Händelsen upprepas två gånger ytterligare.

Ingen fysisk skada

När patienten återigen blir orolig kontaktar sjuksköterska på inrådan av läkare psykiatrin, som anser att patienten ska skickas in med ambulans. Ambulansen tar inte patienten då hen är orolig. Sjuksköterska kontaktar återigen läkaren som kommer till boendet och skriver ett vårdintyg. Patienten blir då hämtad av polis och personal följer med.

Enligt anmälan orsakade incidenterna ingen fysisk skada men kunde uppfattas som en obehaglig upplevelse av personen och genomfördes utan stöd av lagen.

Vi är GBG