GRANRIS. Planteringslådorna kommer att vara fyllda med granris fram till planteringen av perenner, Foto: Byrd/Anders Wester

Brunnsparken öppnar upp – klara tidigare än beräknat

Nya Brunnsparken invigs i juni. Men redan på måndag tas byggplanken ned. Upprustningen har gått fortare än planerat.

  • Publicerad 12:10, 14 feb 2020

Det känns otroligt skönt att äntligen få öppna upp Brunnsparken igen.

Brunnsparken. Johan Blomqvist som är park- och naturförvaltningens projektledare. Foto: Peter Svenson

Johanna står kvar. Foto: Byrd/Anders Wester

Sedan i somras har Brunnsparken varit omgiven av byggplank. Knutpunkten i hjärtat av Göteborg har uppfattats både som mörk och otrygg. Nu har stadens äldsta park restaurerats och på måndag, den 17 februari, tas byggplanken ned – en dryg månad tidigare än beräknat.

Nu bygger man bort droghandeln i Brunnsparken

– Dels har vi haft en duktig entreprenör. Dels har vi nog varit lite tidspessimistiska och omedvetet lagt på lite tid. Det är ju ovanligt att saker blir klara tidigare, men vi tog med faktorer som att utgrävningarna skulle behöva göras i två omgångar. Men det behövdes inte, säger Johan Blomqvist som är park- och naturförvaltningens projektledare.

Han berättar att arbetet inte har varit helt smärtfritt.

– Vissa moment har varit svåra. Men inget som vi inte har klarat av. Så är det med alla entreprenader. När man jobbar med mark så kan det hända saker.

I utgrävningarna som gjordes innan upprustningen drog igång fann arkeologerna flera fynd från stadens historia. Bland annat tre kanonkulor från den tid då järnvågen huserade i parken innan branden 1813.

Kanonfynd i Brunnsparkens okända historia

Den nyrenoverade Brunnsparken blir ljusare och mer välkomnande vilket även ska öka den upplevda tryggheten. Träden är färre men planteringarna desto fler och Brunnsparken har fått en tydligare parkkänsla.

– Det känns otroligt skönt att äntligen få öppna upp Brunnsparken igen. Vi hoppas att göteborgarna tycker om den och att den tas väl emot. Att man upplever lite mer rymd och sol i parken, fler sittplatser och lättare att hitta till hållplatserna, säger Johan Blomqvist.

Än återstår en del arbete. Invigningen är planerad först till den 4 juni.

– De två stora kandelabrarna till statyn Johanna är på restaurering för att göras så fina som möjligt. De kommer att ställas ut under våren. Sedan väntar vi med perennplanteringen till april – maj. Granriset kommer att ligga kvar fram till dess. Dels eftersom det inte ser så trevligt ut med öppen jord, dels visade det sig att kajorna var otroligt intresserade av jorden för att leta efter mask, säger Johan Blomqvist.

Historien om Johanna i Brunnsparken

Kan det bli aktuellt med något monument eller informationstavla om Brunnsparkens historia framöver?

– Den diskussionen är öppen, men det är inget som är planerat, säger Johan Blomqvist.

Den gamla kiosken i Brunnsparken revs i samband med upprustningsarbetet. Men en ny byggnad för kaféverksamhet planeras. Till nyinvigningen kommer någon form av tillfällig servering finnas på plats.

Så gick det med konsten i Brunnsparken

Stenskulpturen ”Livshjulet” av Ann Carlsson Corneev och bronsskulpturen/ fontänen ”Såningskvinnan” (kallad ”Johanna”) av Per Hasselberg finns båda kvar men "Livshjulet" har fått en ny plats i parken nära Fredsbron.

”Talstenarna”, som är en markskulptur av Birgitta Watz, har demonterats eftersom konstverket inte är en del av platsens nya gestaltning. Konstverket har återlämnats till konstnären.

”Ormen” är inte ett konstverk utan konstnärlig utsmyckning från den senaste renoveringen av Brunnsparken 1991. "Ormen", som går runt fontänen, ska ligga kvar och har kompletterats med nya stenar för att sluta cirkeln runt fontänen. 

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11