GRANRIS. Planteringslådorna kommer att vara fyllda med granris fram till planteringen av perenner, Foto: Byrd/Anders Wester

Brunnsparken öppnar upp – klara tidigare än beräknat

Nya Brunnsparken invigs i juni. Men redan på måndag tas byggplanken ned. Upprustningen har gått fortare än planerat.

  • Publicerad 12:10, 14 feb 2020

Det känns otroligt skönt att äntligen få öppna upp Brunnsparken igen.

Brunnsparken. Johan Blomqvist som är park- och naturförvaltningens projektledare. Foto: Peter Svenson

Johanna står kvar. Foto: Byrd/Anders Wester

Sedan i somras har Brunnsparken varit omgiven av byggplank. Knutpunkten i hjärtat av Göteborg har uppfattats både som mörk och otrygg. Nu har stadens äldsta park restaurerats och på måndag, den 17 februari, tas byggplanken ned – en dryg månad tidigare än beräknat.

Nu bygger man bort droghandeln i Brunnsparken

– Dels har vi haft en duktig entreprenör. Dels har vi nog varit lite tidspessimistiska och omedvetet lagt på lite tid. Det är ju ovanligt att saker blir klara tidigare, men vi tog med faktorer som att utgrävningarna skulle behöva göras i två omgångar. Men det behövdes inte, säger Johan Blomqvist som är park- och naturförvaltningens projektledare.

Han berättar att arbetet inte har varit helt smärtfritt.

– Vissa moment har varit svåra. Men inget som vi inte har klarat av. Så är det med alla entreprenader. När man jobbar med mark så kan det hända saker.

I utgrävningarna som gjordes innan upprustningen drog igång fann arkeologerna flera fynd från stadens historia. Bland annat tre kanonkulor från den tid då järnvågen huserade i parken innan branden 1813.

Kanonfynd i Brunnsparkens okända historia

Den nyrenoverade Brunnsparken blir ljusare och mer välkomnande vilket även ska öka den upplevda tryggheten. Träden är färre men planteringarna desto fler och Brunnsparken har fått en tydligare parkkänsla.

– Det känns otroligt skönt att äntligen få öppna upp Brunnsparken igen. Vi hoppas att göteborgarna tycker om den och att den tas väl emot. Att man upplever lite mer rymd och sol i parken, fler sittplatser och lättare att hitta till hållplatserna, säger Johan Blomqvist.

Än återstår en del arbete. Invigningen är planerad först till den 4 juni.

– De två stora kandelabrarna till statyn Johanna är på restaurering för att göras så fina som möjligt. De kommer att ställas ut under våren. Sedan väntar vi med perennplanteringen till april – maj. Granriset kommer att ligga kvar fram till dess. Dels eftersom det inte ser så trevligt ut med öppen jord, dels visade det sig att kajorna var otroligt intresserade av jorden för att leta efter mask, säger Johan Blomqvist.

Historien om Johanna i Brunnsparken

Kan det bli aktuellt med något monument eller informationstavla om Brunnsparkens historia framöver?

– Den diskussionen är öppen, men det är inget som är planerat, säger Johan Blomqvist.

Den gamla kiosken i Brunnsparken revs i samband med upprustningsarbetet. Men en ny byggnad för kaféverksamhet planeras. Till nyinvigningen kommer någon form av tillfällig servering finnas på plats.

Så gick det med konsten i Brunnsparken

Stenskulpturen ”Livshjulet” av Ann Carlsson Corneev och bronsskulpturen/ fontänen ”Såningskvinnan” (kallad ”Johanna”) av Per Hasselberg finns båda kvar men "Livshjulet" har fått en ny plats i parken nära Fredsbron.

”Talstenarna”, som är en markskulptur av Birgitta Watz, har demonterats eftersom konstverket inte är en del av platsens nya gestaltning. Konstverket har återlämnats till konstnären.

”Ormen” är inte ett konstverk utan konstnärlig utsmyckning från den senaste renoveringen av Brunnsparken 1991. "Ormen", som går runt fontänen, ska ligga kvar och har kompletterats med nya stenar för att sluta cirkeln runt fontänen. 

Källa: Göteborgs stad

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57