Uppbyggnad. Trots att Hisingsbron öppnar i helgen kommer arbete fortfarande att pågå på bron. Trafikkontoret flaggar för att det tillfälligt kan ske begränsningar i trafiken under den närmsta tiden. Foto: Markus Andersson

"Bucklor" äventyrar invigningen av Hisingsbron

Efter flera turer hoppas trafikkontoret i Göteborgs stad att Hisingsbron ska kunna öppna för trafik i morgon, söndag.

  • Publicerad 06:30, 9 maj 2021

I slutet av förra veckan stod det klart att Hisingsbrons invigning 9 maj var äventyrad. Vid kontroller av bron upptäcktes deformationer, "bucklor", i dess lyftspann, det vill säga den delen av bron som kan sänkas och höjas för att släppa igenom sjötrafik.

– Det har aldrig handlat om personsäkerhet, de fel som vi upptäckt. Men Hisingsbron är en dyr investering så innan vi släpper på trafik vill vi säkerställa att det inte skulle leda till stora kostsamma skador som vi måste åtgärda senare, säger Christer Niland, avdelningschef Stora projekt på Göteborgs stads trafikkontor.

Hoppas kunna öppna

Förra fredagen provbelastade man Hisingsbron och tidigare togs beslutet att ändå sikta på att öppna bron på söndag. Det eftersom man gjorde bedömningen att lyftspannet inte skulle påverkas negativt om bron belastas med trafik.

– Vi kommer att göra fler mätningar under veckan och det slutgiltiga beskedet kommer troligen på torsdag (6 maj, reds. anm.). Vi jobbar utifrån ett positivt besked, säger Christer Niland.

"Inte färdigbyggd"

Åtgärder för att förstärka bron kommer att ske inom två månader. Då kan det bli aktuellt att stänga av körfält under arbetet.

– Bron tas delvis i trafik och det är viktigt för trafikanter att veta att den inte är färdigbyggd så att man är förberedd på det. Vi kan behöva stänga av körfält och det kan bli begränsningar i trafiken innan den är helt färdigställd, säger Christer Niland.

Det slutgiltiga beskedet om Hisingsbron ska öppna eller ej togs efter GöteborgDirekts pressläggning. Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Christer Niland, avdelningschef Stora projekt på trafikkontoret. Foto: Pressbild

Vi är GBG