Blandstad. Stadsdelen Södra Änggården med 1900 bostäder i Högsbo industriområde kan påbörjas redan nästa år. Foto: OKiDoki

Bulldoft stoppar inte ny stadsdel i Högsbo

Detaljplanen som ska omvandla Högsbo industriområde till en blandstad med 1 900 bostäder, förskola och skola har kommit ett steg närmare ett förverkligande. I veckan avslogs överklagan, som bland annat handlat om doften av nybakat från Pågens bageri.

  • Publicerad 15:25, 15 jan 2021

Om allt går smidigt och inget överklagas så kan det synas nya hus under 2021 men troligtvis 2022

Redan i april förra året antog Göteborgs kommunfullmäktige detaljplanen för Olof Asklunds Gata i Högsbo industriområdes norra del.

Tanken är att området ska omvandlas till en blandstad genom den nya stadsdelen Södra Änggården med 1 900 nya bostäder, 16 förskoleavdelningar, skola och två nya parker blandat med verksamheter.

Men beslutet överklagades av Pågens bageri samt bolaget Tornstaden, som har en fastighet som används som däckhotell i området.

De befarar att bland annat buller och doft från deras verksamheter ska utgöra problem som på sikt kan tvinga bort dem.

Klubbat för 2 000 nya bostäder i Högsbo

Kan samexistera

Den 12 januari meddelades att Mark- och miljödomstolen avslår överklagandet.

– Domstolens beslut är ett kvitto på att de ansträngningar vi gjort under planarbetet, för att säkerställa befintliga verksamheters samexistens med planerade bostäderna, skolorna och parkerna, har varit tillräckliga, säger Lisa Häggdahl, affärsutvecklare på byggaktören Platzer i ett pressmeddelande.

Går allt enligt plan kan bygget starta redan i år.

– Om allt går smidigt och inget överklagas så kan det synas nya hus under 2021 men troligtvis 2022, säger Lisa Häggdal till Göteborgs-Posten.

Så ska bullar och bostäder samsas i Högsbo

Nytt överklagande

Men ännu är inte loppet klart.

Fram till detaljplanen vinner laga kraft den 2 februari kan Pågen eller Tornstaden begära prövningstillstånd i nästa rättsliga instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Det skulle kunna innebära ett nytt överklagande.

– Vi måste ta in domen helt. Framåt ser vi absolut att vi kommer be om prövningstillstånd och driva frågan vidare i nästa instans, säger Pågens informations- och hållbarhetschef, Berith Apelgren till GP.

Pågen rasar mot beslutet: "Bryter mot lagen"

Vi är GBG