På väg upp. Efter att hela 21 butiker fått stänga på Frölunda torg under pandemin gläds centrumchefen Anders Strand nu åt att ha tecknat avtal med 15 nya aktörer. Foto: Johanna Roos

Burgare, vintage och heminredning till torget

Pandemin blev ett hårt slag för Frölunda torg, där hela 21 verksamheter har stängt sedan mars 2020. Nu har framtiden åter börjat ljusna och inom kort öppnar bland annat Bastard Burgers och Beyond Retro.

  • Publicerad 06:00, 31 okt 2021

Det har helt klart varit tuffast för kläd- och skobranschen. Det har ju att göra med att folk inte träffats och många har jobbat hemifrån.

I november får Frölunda torg tillskott av tre stora aktörer: New York-inspirerade Bastard Burgers från Norrland, second hand-kedjan Beyond Retro och Ikeas nya planeringskoncept.

Tidigare i höst öppnade även Galleri Göteborg, ieye, och Sushi Yama.

När Frölunda torg nu återhämtar sig efter pandemin går trenden mot färre butiker inom modehandeln och desto fler aktörer inom dagligvaruhandel, restaurang och upplevelse.

– Det har varit en extremt tuff period, men nu är vi på väg åt rätt håll igen, säger Frölunda torgs centrumchef Anders Strand.

Många tomma lokaler

Som för alla köpcentrum innebar pandemin stor utmaning för Frölunda torg när kunderna övergav de fysiska butikerna av rädsla för smittan.

Sedan i mars 2020 har 21 verksamheter stängt, varav de flesta modebutiker.

– Det har helt klart varit tuffast för kläd- och skobranschen. Det har ju att göra med att folk inte träffats och många har jobbat hemifrån. Då finns inte det behovet på samma sätt.

Hittills har man tecknat avtal med 15 nya aktörer, men fortfarande finns ovanligt många vakanta lokaler.

– Det finns 200 butiker och de går aldrig helt omlott så vi brukar ha en 6-7 vakanser. Just nu står 12 lokaler tomma men vi har en bra återhämtning

Butiker stänger på Frölunda torg

Förändrat köpmönster

Det är förändringens vindar som blåser i köpcentren och Frölunda torg är inget undantag.

Anders Strand menar att förändringen drivs av ett förändrat köpmönster och hade kommit även utan pandemin.

– Den har bara gjort att förändringen kommit lite tidigare. E-handeln kommer att fortsätta öka, men jag tror också att fysisk handel alltid kommer att ha sin plats. Man pratar även allt mer om upplevelsen som ett skäl att besöka oss, som både mötesplats och handelsplats.

Då öppnar Ikea på Frölunda torg

Hoppas på bio

Själv har han förhoppningar om att det i framtiden ska vara möjligt att gå och se en film på torget.

– Vi har läge velat få hit en biograf som kompletterar utbudet. Jag vill få till en så attraktiv mix som möjligt, man måste ha lite av varje.

Med julhandeln på intågande hoppas han nu att kunderna ska välja att besöka fysiska butiker framför nätet.

– I år är vi övertygade om att det blir en bra julhandel på Frölunda torg.

Så blev USA inspirationen för Frölunda torg

Vi är GBG