Traditional Muslim woman with black veil view from behind Foto: Alberto Masnovo

Burka songs 2.0 visas på Göteborgs litteraturhus

Först skulle filmen Burka Songs 2.0 visas på Blå Stället i Angered, med efterföljande panelsamtal. Men Göteborgs stad ställde in eftersom arrangemanget ansågs vara för ensidigt. Nu flyttar det i stället till Göteborgs litteraturhus i centrala stan.

  • Publicerad 14:33, 29 mar 2018

LÄS MER: Kommunen stoppar film och samtal om slöjor

Det var 14 mars som filmen skulle ha visats på Blå stället i Angered, med efterföljande panelsamtal.

Och filmen är det inget fel på i sig, menar Ann-Sofie Hermansson (S), som däremot helhjärtat stöttade att arrangemanget stoppades av kommunens tjänstemän. Det var snarare det efterföljande panelsamtalet som var alldeles för ensidigt, säger hon.

– Jag har sett filmen och har inga problem med den. Huvudanledningen var ju istället att personerna som skulle sitta i panelen har stått för religiösa extrema åsikter i andra sammanhang, säger hon till Göteborg Direkt.

Ett uttalande som paneldeltagarna polisanmält Ann-Sofie Hermansson för eftersom man menar att det handlar om förtal, något som P4 Göteborg var först med att rapportera.

Visas på Göteborg litteraturhus

Men där kommunen gav nobben, öppnade Göteborgs litteraturhus dörren för att anordna samma arrangemang. 16 april kommer filmen att visas med samma paneldeltagare i ett samtal efteråt, lett av moderatorn Lena Martinsson, professor i genusvetenskap.

"Problematiskt", tycker Ann-Sofie Hermansson.

– Enda undantaget är ju att det är hon som leder samtalet om jag förstått det rätt. Man kan tycka att det blir lika ensidigt eftersom hon bara kommer att agera moderator, det känns problematiskt tycker jag, säger hon.

Sofia Gräsberg som är verksamhetsledare på Göteborgs litteraturhus, blev förvånad över reaktionen från politiskt håll.

– Jag tycker att Ann-Sofie Hermansson har gjort ett bra jobb i andra frågor, men inte i just den här som gäller muslimers rättigheter eller representation i demokratiska forum. Jag har all sympati för att man vill markera mot antidemokratiska element men jag tycker inte att det handlar om det här. För mig handlar detta om att låta personer som har viktiga frågor att lyfta formulera problemen själva, säger hon.

Hennes huvudsakliga kritik handlar ju om att de här personerna ska ha stått för det hon kallar "extrema åsikter" i andra sammanhang?

– Jag har inte sett den jättetydliga kopplingen där eller något bevis för det, när jag pratat med de medverkande så hör jag inget som tyder på religiös extremism i det de säger eller hur vi pratat. Det här är ett samtal som handlar om människors olika möjligheter att uttrycka sig, säger Sofia Gräsberg.

I den efterföljande debatten har Ann-Sofie Hermansson uttryckt att kulturnämnden behöver värdera om arrangemanget stämmer överens med stadens värdegrunder, detta eftersom litteraturhuset får verksamhetsstöd av kommunen.

Sofia Gräsberg blir brydd över beskedet, säger hon.

– Ja. Det är ju väldigt ovanligt att en kommunpolitiker uttrycker sig så. Men nu i dag har ju kulturförvaltningen uttryckt att de inte anser att detta bryter mot deras värdegrund.

Burka Songs 2.0

Filmen är regisserad av Hanna Högstedt och har redan visats i Göteborg flera gånger, bland annat på filmfestivalen. Såhär beskrivs handlingen i Svensk filmdatabas:

"2011 införde Frankrike förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats. Hanna Högstedt fick pengar till en film där hon skulle gå i burka i Paris, sjungande franska nationalsången tills hon blev gripen av polis. Men allt gick fel. Varför?"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG