AVTÄNGT. Det är förbjudet för bilister att svänga höger efter övergångsstället. Foto: Kristian Risenfors

Busschaufförernas oro: Genande bilister vid centralen

Problemet med bilister som kör inne på Nils Ericsonterminalen fortsätter. – En enkel men farlig smitväg, säger Västtrafiks projektledare.

  • Publicerad 08:13, 24 sep 2019

Det var efter trafikomläggningen vid centralen den 17 juni som problemen började. Möjligheten att komma från Åkareplatsen-Drottningtorget och köra norrut mot korttidsparkeringen vid Centralstationens baksida togs bort. Som bilist kan man sedan dess antingen fortsätta vidare över Götaälvbron eller svänga vänster in på Nordstans p-hus.

Avstängningen har lett till att trafikanter i stället valt att gena över bussplanen vid Nils Ericsonterminalen.

– Det är en enkel men farlig smitväg, säger Tammo Oviessi projektledare för trafikomläggning på Västtrafik.

Genandet är olagligt och kan ge böter. Men framförallt är det riskfyllt.  

– Det finns en stor oro bland våra förare. Obehörig trafik som genat och till och med backat över NET, säger Tammo Oviessi.

Hur ofta sker det här?

– Dagligen.

Sedan att avstängningen påbörjades i juni har en rad åtgärder testats för att få stopp på det otillåtna genandet.

– Vi har bland annat haft fysiska hinder med bommar och vikbara pollare. Men det höll inte den kvaliteten vi trodde så efter att vi behövt byta i två omgångar så beställde vi inte nya, säger Tammo Oviessi.

Utöver skyltning satsar man nu i stället på trafikledare på plats under rusningstid för att guida trafiken rätt i väntan på en mer långsiktig lösning. Även polisen kommer stå och bevaka bussplanen under vissa tider.

– Nu tittar Västtrafik, trafikkontoret och Trafikverket, som förbereder för Västlänken i området, på hur man ska arbeta vidare. Den långsiktiga lösningen med fler hinder är på gång, säger Tammo Oviessi.

Men det kan ta tid. Först måste beslut tas och hindren beställas, levereras och sättas upp. Tammo Oviessi uppmaning till bilisterna är tydlig.

– Ta reda på hur du får köra och följ skyltningen. Man riskerar att bli påkörd. Jag uppmanar folk att ta hänsyn helt enkelt. Den här avstängningen kommer gälla en tid. Generellt som bilist tycker jag man ska tänka kring om man i stället kan välja kollektivtrafik eller cykel. Bilisterna är de som ska få det svårast att ta sig igenom ju längre in i byggnationen av Västlänken man kommer.

Det är oklart exakt hur länge trafikomläggningen kvarstår, men den väntas preliminärt gälla 2-3 år. 

Foto: Trafik Göteborg