Butikshandlare sökes i skärgården

Har du någonsin närt drömmen om att starta en liten butik på en ö i skärgården? Sommaren 2019 kan drömmen bli verklighet.

  • Publicerad 06:00, 10 mar 2019

Foto: Privat

Foto: Privat

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Vill du tillbringa sommaren på en ö i Göteborgs skärgård med gratis boende och chansen att tjäna en slant på köpet?

Så skulle en annons till Stora Förös sommarbutik kunna låta. För sedan förra sommaren står den lilla butiken utan arrendator och nu söker Förös sommarhemsförening någon som skulle vilja ta över och driva butiken under sommarmånaderna.

– Det här är ju ett litet sommarparadis och på senare år har affären tagit en annan inriktning där den fått en mer social roll på ön. Man kan gå dit och ta en kopp kaffe, snacka lite med grannarna och handla, säger Erik Hammarklo, styrelsemedlem i föreningen.

Butik med anor

Affären har funnits på ön ända sedan mitten av 30-talet och vad Erik vet så har den varit igång varje sommar utan uppehåll sedan dess. De förra butiksinnehavarna har drivit butiken i drygt fyra år men nu tagit beslutet att de vill göra något annat med sommaren 2019.

Så ska generationsgränserna överskridas i skärgården

– Det här är ju ingen åretrunt-ö, det finns några få som övervintrar här men det finns inget underlag för att hålla butiken öppen mer än på sommaren, säger Erik. Öppettiderna är ”sommarlovsveckorna” samt några helger före och efter. På måndagar är affären stängd och på övriga vardagar finns en inlagd siesta för möjlighet till salta bad.

Gratis boende

För den som tar sig an butiken ordnar föreningen med boende för upp till fyra personer.

– Det skulle kunna vara en familj från stan, alternativt ett äldre par, egentligen vem som helst som uppskattar ett sommarboende i skärgården med allt vad det innebär men att man samtidigt får jobba för det, säger Erik

"En välsorterad Statoilmack"

Arbetsuppgifterna för den som ska driva butiken är utöver att ta betalt även att beställa och hämta varor från fraktfärjan som kommer en gång i veckan, men även stödhandla vissa varor i stan, som exempelvis grönsaker. Sedan förra året finns också en bakeoff-ugn vilket gör att man alltid har färskt bröd i lagom mängd.

Krismöte på öarna: Larm om ungas drickande

– Det är flera som har hört av sig på annonserna som jag lagt ut men som vi sedan inte kunnat gå vidare med då de inte haft någon båt vilket är bra om man ska kunna stödhandla, säger Erik.

Men exakt vad som ska finnas i butiken det avgör butiksinnehavaren och får då själv möjligheten att sätta sin prägel på affären.

– Det är mycket upp till butiksinnehavaren själv men om vi fick önska så är det nog någonstans mellan en välsorterad Statoilmack och uppåt som vi tänker oss. Grönsaker är ju väldigt trevligt att det finns färskt men det betyder ju samtidigt mer jobb, avslutar Erik Hammarklo.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG