Butiksjättarna ratas när Nya Hovås tar form

De stora butikskedjorna är portade när Nya Hovås växer fram. Istället ligger fokus på det småskaliga och personliga. - Vi ser en vinning med att ha ägarna på plats i området, säger kommunikationschef Katja Möller.

  • Publicerad 16:23, 25 okt 2016

Redan 2010 när man började skissa på detaljplanen för området involverades Hovåsborna i planerna på den nya stadsdelen. Deras åsikter la sedan grunden för Nya Hovås där bostäder ska samsas med butiker, kontor och andra verksamheter. Utan de stora affärsjättarna.

- Många ville återuppta det gamla stadsdelstorget. Vi har ju både Frölunda torg med alla sina kedjor och Sisjöns volymhandel inom räckhåll så vi ville bli ett komplement till dem. Här ska folk veta vem som driver affären, förklarar Katja Möller som är kommunikationschef för Nya Hovås.

Butikerna har noga valts ut av Next Step Group som äger och hyr ut lokalerna. Här kommer shoppingsugna Hovåsbor kunna handla sin fisk, köpa sina blommor, gå till vårdcentralen eller ta ett pass yoga. För att nämna något. Fokus har legat på att tillmötesgå kundernas önskemål och titta på var verksamheterna ska ligga. Men att det skulle finnas en risk för att de små näringsidkarna inte överlever tror inte Katja Möller.

- Hyresbilden ligger på en relevant nivå och vi har tydliga kontrakt som innebär att man får ensamrätt på sin verksamhet och inte behöver oroa sig för att få en konkurrent vägg i vägg.

Efterfrågan är stor

Målet är att hela området ska stå klart till Göteborgs 400-årsfirande 2021. Och det har inte varit några problem att få folk att vilja flytta hit. Hittills har runt 450 lägenheter lagts ut till försäljning och det återstår bara ett tiotal. Och det verkar inte finnas någon oro för att de 300 bostadsrätter som släpps runt årsskiftet skulle vara mer svårsålda.

- Här i sydväst är drygt 90 procent av boendena radhus eller småhus och de lägenheter som finns byggdes på 60-talet och saknar moderniteter som till exempel hiss. Nu vet vi vad människor efterfrågar och eftersom vi kan ge en sådan tydlig bild av hur detta ska bli behöver ingen köpa grisen i säcken. 

LÄS MER OM NYA HOVÅS:

Här växer den nya stadsdelen fram

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00