Butiksjättarna ratas när Nya Hovås tar form

De stora butikskedjorna är portade när Nya Hovås växer fram. Istället ligger fokus på det småskaliga och personliga. - Vi ser en vinning med att ha ägarna på plats i området, säger kommunikationschef Katja Möller.

  • Publicerad 16:23, 25 okt 2016

Redan 2010 när man började skissa på detaljplanen för området involverades Hovåsborna i planerna på den nya stadsdelen. Deras åsikter la sedan grunden för Nya Hovås där bostäder ska samsas med butiker, kontor och andra verksamheter. Utan de stora affärsjättarna.

- Många ville återuppta det gamla stadsdelstorget. Vi har ju både Frölunda torg med alla sina kedjor och Sisjöns volymhandel inom räckhåll så vi ville bli ett komplement till dem. Här ska folk veta vem som driver affären, förklarar Katja Möller som är kommunikationschef för Nya Hovås.

Butikerna har noga valts ut av Next Step Group som äger och hyr ut lokalerna. Här kommer shoppingsugna Hovåsbor kunna handla sin fisk, köpa sina blommor, gå till vårdcentralen eller ta ett pass yoga. För att nämna något. Fokus har legat på att tillmötesgå kundernas önskemål och titta på var verksamheterna ska ligga. Men att det skulle finnas en risk för att de små näringsidkarna inte överlever tror inte Katja Möller.

- Hyresbilden ligger på en relevant nivå och vi har tydliga kontrakt som innebär att man får ensamrätt på sin verksamhet och inte behöver oroa sig för att få en konkurrent vägg i vägg.

Efterfrågan är stor

Målet är att hela området ska stå klart till Göteborgs 400-årsfirande 2021. Och det har inte varit några problem att få folk att vilja flytta hit. Hittills har runt 450 lägenheter lagts ut till försäljning och det återstår bara ett tiotal. Och det verkar inte finnas någon oro för att de 300 bostadsrätter som släpps runt årsskiftet skulle vara mer svårsålda.

- Här i sydväst är drygt 90 procent av boendena radhus eller småhus och de lägenheter som finns byggdes på 60-talet och saknar moderniteter som till exempel hiss. Nu vet vi vad människor efterfrågar och eftersom vi kan ge en sådan tydlig bild av hur detta ska bli behöver ingen köpa grisen i säcken. 

LÄS MER OM NYA HOVÅS:

Här växer den nya stadsdelen fram

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20