Det är stärkande att se skillnad, när uttal som inte är okej får konsekvenser, säger Hannah Leuchovius. Foto: Privat

Byggbranschen ryter ifrån mot sexismen

Många arbetsplatser måste nu fundera på hur man ska tackla sexuella trakasserier. I mansdominerade byggbranschen har arbetet påbörjats med kampanjen stoppa-machokulturen. "Förändringen tar tid, men den sker", säger snickaren Hannah Leuchovius.

  • Publicerad 11:00, 25 nov 2017

I våras tog hon studenten från Bräckegymnasiets byggprogram och jobbar nu på ett bygge i Kungälv. Erfarenheten är att de allra flesta välkomnar fler kvinnor in i branschen, men att hon ibland behandlas annorlunda.

– Det har delvis handlat om sexistiska skämt, men även kommentarer om min kropp som är irrelevanta för arbetet. Jag vill inte ha komplimanger för min kropp, mina bröst och mitt ansikte. Det har ingenting med arbetet att göra, säger hon.

Medan machokulturen är stark och central på vissa arbetsplatser, är andra arbetsplatser betydligt mjukare, säger hon.

– Man tillåter bredare samtalsämnen. Att ha kul utan att vara brötig, hård och nedlåtande är fullt möjligt.

I fackförbundet Byggnads region väst finns totalt omkring 20 000 medlemmar. Knappt en procent är kvinnor. Våren 2015 startade förbundet tillsammans med branschföreningen Byggcheferna kampanjen Stoppa machokulturen.

– Initiativet kommer ju från att vi vill få in fler kvinnor, det här är inte längre en bransch som bara består av vita män, säger Tomas Emanuelsson, ordförande i Byggnads Väst.

Vittnesmålen i metoo har inte lett till att Byggnads fått in fler anmälningar om sexuella trakasserier men det beror knappast på att det inte förekommer, säger han.

– Det är inte så vanligt att vi får in såna anmälningar. Jag tror att det varit en tystnadskultur och förväntar mig att vi får in fler såna anmälningar nu.

Kampanjen Stoppa machokulturen har redan lagt grunden för att börja tänka om, enligt Tomas Emanuelsson. Hans råd till arbetsgivare är att polisanmäla övergrepp och ta upp dialogen "stenhårt" när någon larmar om sexuella trakasserier.

– Det första man måste göra är att säga att det inte är okej. Man ska flytta på de som utfört trakasserierna, inte de som varit utsatta, säger han.

LÄS MER: Byggtjejernas svar på sexistiska flakbanderoller

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG