Silversmycket som hittades i Nya Lödöse innehöll ett knyte med växter och en papperslapp. Foto: Charlotta Gavelin/Göteborgs stadsmuseum

"Byggdes som ett Utopia"

Arkeologiska fynd och historiska berättelser iscensätts med bilder, filmer, ljud och ljus. Stadsmuseets nya basutställning ”Göteborgs födelse” öppnar lördagen den 11 mars.

  • Publicerad 06:00, 10 mar 2017

Genom personliga berättelser från en tid kantad av krig och konflikter berättas Göteborgs historia. Utställningen ”Göteborgs födelse” är stadsmuseets nya basutställning kopplat till stadens 400-årsjubileum 2021. I arbetet med utställningen har historiker, experter och dramaturger varit med.

– Vi har också haft en referensgrupp från Santoskolan på Lindholmen som hjälpt till. Det har varit jätteviktigt. Speciellt eftersom skolungdomar är vår primära målgrupp, säger utställningsproducenten Maria Forneheim.

Projektet Funktek har också varit med och arbetat med tillgänglighet. Utställningen tar avstamp i Nya Lödöse som under flera hundra år låg dold under Gamlestaden.

– Vi har bland annat ett silverhjärta som hittades i en kvinnograv får Nya Lödöse. Smycket går att öppna och inuti fanns ett knyte med växter och en papperslapp. Vad som stod på den går att läsa på utställningen, säger Maria Forneheim.

Från Nya Lödöse fortsätter utställningen till ett rum om tankarna bakom uppkomsten av den nya staden.

– Göteborg byggdes som ett Utopia. Thomas Mores tankar om hur den ideala staden skulle vara, säger Maria Forneheim.

Rom har legenden om Romulus och Remus. Göteborg har Gustav II Adolfs ”Här ska staden ligga”.

Men var det verkligen så det gick till?

– Det var ganska vanligt med sådana myter. Så nej, så gick det nog inte till. Vi har ett rum på utställningen där vi belyser olika myter kring Göteborgs uppkomst, säger Maria Forneheim.

Invigningsprogram 11 mars

14.30-17.00 Se och prova på historisk svärdsfäktning.
15.00-15.40 Invigningsceremoni
15.00-17.00 Upplev 1600-talets Göteborg i VR-glasögon med Göteborg 2021.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG