Tillfälliga lokaler. Åkeredsskolans elever går sedan hösten 2020 i paviljonger sedan deras gamla skolbyggnad dömts ut som hälsovådlig på grund av långtgående problem med mögel. Foto: Anton Engblom/Byrd

Bygget av Nya Åkeredsskolan försenas

Under nästa år var tanken att nya Åkeredsskolan skulle börja byggas. Nu väntas byggstarten istället bli uppskjuten med minst ett år eftersom Göteborgs stad fortfarande inte vet var eleverna ska gå under tiden.

  • Publicerad 05:20, 26 maj 2022

Vi är såklart måna om att få en ny skola så fort som möjligt, men det ska också bli så bra som möjligt under tiden.

Hösten 2025 var målet att den nya Åkeredsskolan skulle invigas.

Så blir det inte.

Istället skjuts nu byggstarten på framtiden eftersom lokalförvaltningen och grundskoleförvaltningen fortfarande inte kunnat ge några nya besked i evakueringsfrågan.

I mitten av mars meddelades att alla skolans 320 elever tillfälligt skulle bussas till paviljonger vid Skytteskolan i Högsbo, något som vårdnadshavare ställde sig starkt kritiska till.

Efter protesterna valde grundskolenämnden att göra ett omtag och uppdrog åt förvaltningarna att fortsätta utreda andra alternativ i närområdet.

Med bara ett par veckor kvar till sommarlovet har man fortfarande inte presenterat någon ny evakueringsplan, vilket innebär att tidsplanen för bygget av den nya skolan spricker.

Beskedet: Sexåringar bussas till skola i annan stadsdel

Kan få kompromissa

Åkeredsskolans rektor, Anders Höglund, räknar nu med att skolverksamheten kommer att bli kvar i sina befintliga paviljonger hela läsåret 2022/2023.

– Vi är såklart måna om att få en ny skola på plats så fort som möjligt, men det ska också bli så bra som möjligt under tiden.

Han hoppas på att man ska kunna hitta en passande lokal i närområdet som möjliggör för att behålla skolverksamheten samlad.

– Annars får vi kompromissa och se vad som är mest värt, även om det inte blir het optimalt.

Den 1 juni ska förvaltningarna och brukarråden träffas för att diskutera alternativen.

Efter mögelskandalen: Då byggs nya skolan

Vi är GBG