Så här ska Amhults nya resecentrum i Torslanda se ut när det blir klart 2014. Foto: Skiss: Kanozi Arkitekter

Bygget av nya resecentret är igång

Nu påbörjas arbetet i Torslanda för att anlägga ett busstorg, första delen av Amhult resecentrum. Allt ska vara klart 2014.

  • Publicerad 15:00, 30 okt 2012

Resecentrat blir en ny knutpunkt för kollektivtrafiken i Torslanda. Centralt i området längs Flygfältsgatan skapas ett busstorg och ett resecentrum som ska stå klart sommaren 2014. I anslutning anläggs också en ny busshållsplats ute vid väg 155.
Enligt Västtrafiks beräkningar förväntas antalet resor också öka då Amhultsområdet byggs ut och kollektivtrafiken förstärks samt trängselskatten införs.
– Nu startar trafikkontoret sin del av bygget med busstorget, sedan bygger vi själva byggnaden. Allt som allt kommer det att ta ett och ett halvt år innan det står klart och kan börja användas, säger Stefan Ekman, chef för infraavdelningen på Västtrafik.

Hangar blir busstorg
Med nytt upplägg av kollektivtrafiken och det nya resecentrat förväntas en mängd resenärer från närliggande hållplatser samlas här.
Exakt var ska centret ligga?
– Vid hangaren på gamla flygplatsområdet, säger Stefan Ekman.

Fler bostäder planeras

Förutom ny busstation ska Gamla Flygplatsvägen förbättras, nya rör ska läggas i marken och det ska byggas nya hus i området på båda sidor av vägen. Det blir både flerbostadshus, butiker, kontor, kyrka med mera öster om Amhults nuvarande centrum på mark som tidigare tillhörde Torslanda flygplats. På grund av detta stängde man Gamla Flygplatsvägen i tisdags mellan Amhult och Torslandakrysset och den kommer att vara stängd fram till juni 2013. Det innebär att hållplats Gamla flygplatsen dras in för gott.
De flesta busslinjerna i området kommer att knytas samman på nya resecentret och det blir en viktig bytespunkt med pendelparkering för både bil och cykel. När allt är klart kommer resenärerna att kunna vänta inomhus under tak och här kommer att finnas både kiosk, bankomat, möjlighet att köpa sig en kopp kaffe eller ladda sitt busskort innan resan.


Så här förändras busstrafiken på Hisingen i december
Den 9 december inför Västtrafik en ny tidtabell med en del nya, och ändrade, linjer i busstrafiken på Hisingen. Vi listar förändringarna.
Förändringarna är omfattande och berör bland annat stombusslinjer, sex av åtta trafikerar Hisingen, lokala linjer, industribusslinjer och en del anropsstyrd trafik i glesbebyggda områden. Bland annat läggs linje 42 och 142 i Kärra och 25 i Torslanda ner och ersätts av Rosa och Svart express.

TORSLANDA
Torslanda väntar inte på nytt resecentrum utan får ett helt nytt expressbussnät redan nu.
SVART EXPRESS ersätter linje 25 i Torslanda, och går cirka var sjunde minut i rusningstid. Svart Express kommer gå från Amhult och plockar upp resenärer hela vägen fram till Skra Bro, där den sedan fortsätter direkt till Hjalmar Brantingsplatsen och vidare till Nordstan, Centralstationen, Östra Sjukhuset till Vallhamra.
RÖD EXPRESS ersätter Lila Express. Röd Express kommer köra sträckan city - Lilla Varholmen.
LILA EXPRESS ersätter Orange Express i Torslanda.

KÄRRA, GERREBACKA och SKOGOME
ROSA EXPRESS ersätter linjerna 42 och 142. Ny express buss i Kärra och Gerrebacka, Rosa Express. Den går från Gerrebacka via Kärra centrum-Hjalmar Brantingsplatsen-Nordstan- Heden-Linnéplatsen-Radiomotet-Snipen med femminuterstrafik i rusningstid, och ersätter linjerna 42 och 142 som försvinner.
Linje 43 kör inte längre upp i Gerrebacka utan vänder vid Klareberg.
Linje 52 ersätter tidigare linje 52,53 och delar av 42. Även du som bor i Skogome får förändringar i trafiken.
Linjerna 52, 53 och delar av 42 slås samman till linje 52, som går var tionde minut i rusningstid. Den nya 52:an kör Skogome – Brunnsbo – Hjalmar Brantingsplatsen – Brunnsparken – Korsvägen - Guldheden – Linnéplatsen.

BJURSLÄTT OCH LÄNSMANSGÅRDEN
Linje 25 ersätter linje 33. I Bjurslätt och Länsmansgården berörs linje 25 som startar i Länsmansgården, och ersätter linje 33 som försvinner. Den fortsätter sedan via Brunnsparken, Linnéplatsen och Sahlgrenska till Mölndal.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00