Göteborgs Stad vill bygga 3 000 nya bostäder i Billdal. Foto: Heiko Küverling

Byggplaner: Här vill kommunen bygga 3 000 bostäder

Göteborgs Stad har planer på att bygga 3 000 nya bostäder i Gatersered i Billdal – nära dubbelt så många som i nuvarande Nya Hovås. Nu satsar även bostadsutvecklaren Bonava i området och köper mark.

  • Publicerad 05:30, 6 maj 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

År 2011 gjordes en fördjupad översiktsplan för södra Askim där Gatersered i Billdal är ett av områdena som berörs. Där framgår det att kommunen planerar bygga 3 000 nya bostäder i Gatersered – dubbels så många som Nya Hovås nuvarande 1 500.

Nu satsar bostadsutvecklaren Bonava i Gatersered och köper mark för cirka 300 bostäder i det område som kommunen har planer på att bebygga.

– Marken som vi vill exploatera ligger till största del inom det området där kommunen har uttryckt en vilja att bygga 3 000 bostäder och vi ser att resten av vårt område kan komma att införlivas i det, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef på Bonava Sverige.

Staden bygger bo för framtiden i Sydväst

Spännande saker på gång

Det nya bostadsområdet är tänkt att utrustas med ett nytt centrum med skola och service, dessutom finns det planer på att bygga ut kollektivtrafiken i området.

– Vi ser att det här är ett område där det kommer hända spännande saker en tid framöver och då vill vi gärna vara med. Vi känner oss trygga med att kommunen har visat ett intresse för att utveckla det här området och våra analyser visar att det här området är mycket lämpligt för bostäder och kan bli en fin miljö, säger Fredrik Hemborg.

Byggstart för HSB:s nya bostadsområde i Brottkärr

Oviss tidsplan

Exakt när Bonavas bostäder kommer kunna stå klara är svårt att säga så här tidigt i processen.

– Vi har en lång planeringshorisont för det här området och det är svårt att säga en exakt tid när det ska stå klart men vår ambition är att ha utvecklat det här området inom tio år, säger Fredrik Hemborg.

Området har många positiva aspekter som Fredrik lyfter fram. Närhet till naturen, havet och storstaden är några men det som han i dag ser som områdets svaghet är kollektivtrafiken.

– Det är en trygg, lugn och lantlig miljö med nära till viktiga servicefunktioner och vad gäller kollektivtrafiken så förutsätter vi att den ska kunna bli bättre när området detaljplaneras. Det här är en viktig och växande del av Göteborgsregionen som vi vill vara med och utveckla. Markköpet ligger i linje med vår strategi att både öka vår närvaro i Göteborg, säger Fredrik Hemborg.

Domen: Värsta "fake view:n" finns i Nya Hovås

Vi är GBG

    Vi är GBG