Byggstart för Gårdas nya skyline

Nu börjar arbetet med de nya höghusen vid Gårdamotet, precis framför räddningstjänsten.

  • Publicerad 05:30, 16 jan 2019

Den 14 januari stängdes Fabriksgatan i Gårda mellan Drakegatan och Ullevigatan. Anledningen är förberedande arbeten inför bygget höghusen Citygate som ska stå klara 2022. Detsamma gäller höghuset Kineum som ska ha hotell och kontor. Samtidigt tas nu också första spadtaget för Gårda Vesta, ett annat höghus i området, som ska stå klart 2020.

Räddningstjänsten i Gårda får Citygate som ny granne.

– Det vi har varit oroliga för är hur mycket byggtrafik det kommer bli. Så det inte stör våra utryckningar. Men vi har haft en bra dialog och vår framkomlighet ska inte påverkas alls. Det är ingen som ifrågasätter säkerheten. Man får aldrig chansa, säger Bengt Holm, insatsledare på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Vid byggprojekt i stan kopplas räddningstjänsten in tidigt. Både för att diskutera säkerhet och framkomlighet när bygget är klart, men också så de kan ta sig fram under själva byggtiden.

Framför räddningstjänstens garage i Gårda finns en stor asfalterad yta som hade varit lysande för entreprenören att ställa upp byggmaterial på, men det är inte aktuellt.

– Nej, ytan framför våra portar får inte röras. Det ingår i avtalet. De får inte ens köra in och vända där. På några få sekunder kan den bli full av brandbilar som måste i väg, säger Bengt Holm.

Under bygget av höghusen i Gårda ska lastbilarna med byggmaterial ha en samlingsplats utanför stan. En koordinator skickar sedan in bilarna i tur och ordning för att undvika köbildning.

– Skulle det inträffa problem så har vi en plan för det också. Det är precis som vid evenemang i stan när vi vet att mycket folk rör sig. Då har vi bilar utställda på strategiska platser så vi alltid ska kunna ta oss ut, i väg och fram, säger Bengt Holm.

Göteborg står inför många byggprojekt i stan samtidigt. Finns det någon oro inför det?

– Byggprojekten kan vi planera utifrån. Det är svårare att överblicka byggtrafiken och hur den kommer påverka. Det är något vi är oroliga för. Men det handlar om att hela tiden föra dialog, säger Bengt Holm.

Citygate

Vad: Nordens högsta kontorshus

Höjd: 144 meter

Våningar: 36

Inflyttning: 2022

Visa merVisa mindre

Kineum

Vad: Kontorshus och hotell

Höjd: 110 meter

Våningar: 27

Inflyttning: 2022

Visa merVisa mindre

Gårda Vesta

Vad: Kontorshus

Höjd: 97 meter

Våningar: 25

Inflyttning: 2020

Visa merVisa mindre