Byggstart. I förra veckan togs det första spadtaget för HSB:s nya bostadsområde Amundö Äng. Foto: HSB

Byggstart för HSB:s nya bostadsområde i Brottkärr

Nu har byggstarten av HSB:s nya bostadsområde i Brottkärr gått av stapeln. I onsdags togs det första spadtaget efter nästan 18 års kamp mot grannarna.

  • Publicerad 10:01, 30 okt 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Efter en långdragen process kan nu Byggstarten av HSB:s nya bostadsområde Amundö Äng börja. Redan 1986 köpte HSB marken vid Brottkärrs småbåtshamn för att planera bostäder. Men bygget av området har aktivt motarbetats av de redan boende i området. Det är först i år som bygglovet slutligen godkänts i Mark- och miljööverdomstolen.

– Äntligen! Det har varit en extremt lång process med detaljplanen för området och planeringen av husen. Därför känns det förstås extra roligt att vi nu kan starta bygget av bostadsrättsföreningen Amundö Äng. Det har varit stor efterfrågan på bostäderna och vi har på kort tid sålt hälften, säger Claudio Agus, ansvarig säljare för projektet.

Läs även: Efter 32 år: Långdraget bostadsprojekt ute till försäljning

Första spadtaget togs redan i onsdags förra veckan.

Det som de boende i första hand har stridit för är utsikten och åtkomsten till ängen där bostäderna är tänkta att byggas.

Dialogen med de boende har inneburit att husen arbetats om i flera omgångar. Det bygglov som HSB Göteborg först beviljades överklagades, innan det efter flera vändor godkändes av Mark- och miljödomstolen tidigare i år. 

– Jag tror att många av våra kunder kommer att uppskatta de moderna och havsnära bostäderna, som med sitt lantliga läge har närhet till stan. Samtidigt som det finns attraktiva natur- och friluftsvärden i området. Tidigare i år fick Stora Amundön status som naturreservat, säger Claudio Agus.

Läs även: Grönt ljus för omstritt byggprojekt i Brottkärr

Husen beräknas vara inflyttningsklara i december 2019. Förutom Amundö Äng har HSB Göteborg ett bostadsprojekt i ytterligare ett attraktivt område, Esplanaden i nya Hovås, där försäljning just nu pågår.

Om Amundö Äng

Bostadsrättsföreningen Amundö Äng består av 46 lägenheter på 2-5 rum, i storlekar från 47 till 105 kvadratmeter. De är fördelade på 14 tvåvåningshus som delats in i fyra områden med egna gårdar, infarter och bilplatser. Samtliga hus byggs i hållbara material med träfasader i en färgskala från grått och brunt till rostrött och grönt.

Planen var att bygga bostäder och under början av 2000-talet arbetades nuvarande detaljplan fram. 2010 blev planerna för området mer konkreta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bandet som kommit ut på andra sidan med nytt album

Nyheter Aguson & Stormen har lyckats göra ny musik tack vare Google Manager Med bo- och jobbpålarna nedslagna på olika platser i Sverige har Aguson & Stormen svårt att få verksamheten att gå ihop. Men de fyra killarna lyckas och är aktuella med nya albumet "Ut på andra...måndag 19/11 13:19

Göteborgarnas fulspolningar: ”Ser ungefär ut som en kebabrulle”

Nyheter ”Toaletten är ingen papperskorg” Varje dag spolas över 2200 kilo skräp ner i toaletterna i Göteborgsregionen. En av de största bovarna är våtservetter.måndag 19/11 11:18

Dagens namn – 19 november

Nyheter FILM Det tidigaste belägget för ett av dagens namn i Sverige är från 1200-talet.måndag 19/11 10:30

Kullavikselever knep segrar i internationell robottävling

Nyheter Årskurs åtta från Kullaviks montessoriskola tog hem tre deltävlingar i First Lego League på Chalmers. "Det var både nervöst, roligt och spännande att följa eleverna", säger läraren Cecilia Sjölin.lördag 17/11 12:00

Seriestöld på Frölunda Torg – sex butiker utsatta

Nyheter Hade preparerade väskor I veckan genomfördes en kupp mot flera butiker inne på Frölunda torg. Tjuvarna hann stjäla varor för 4 000 kronor innan de kunde stoppas av väktare.fredag 16/11 15:17

Vi är GBG

    Vi är GBG