Bebyggs. På Hovåsängen ska 16 nya bostäder i form av ett- eller tvåvåningshus samt en byggnad avsedd för vårdverksamhet byggas. Foto: Maria Gränsbo

Byggstart för omtvistat hospice i Hovås

Under hösten sätts spaden i marken för ett nytt hospice samt 16 lägenheter på Hovås äng. "Det är ett lugnt och fint område där människor kan njuta av utsikten den sista tiden i livet", säger Per Davidsson på Hovås villastad.

  • Publicerad 05:42, 24 sep 2020

– Det kommer att bli bra, snyggt och trevligt.

Protesterna var högljudda innan detaljplanen för bygget av ett nytt hospice på Hovås äng klubbades.

Beslutet överklagades sedan ända till högsta instans där ett avslag i början av året gav planen klartecken.

Slutligen: Grönt ljus för hospice i Hovås

I höst planerar markarbetet vid Fjordvägen att starta och därefter räknar man med en byggtid på ungefär ett år innan inflyttning som planeras till början av 2022.

Vårdbyggnaden kommer att nyttjas av stiftelsen Änggårdens hospice, som i väntan på färdigställandet tillfälligt huserar i Högsbo sjukhus lokaler.

I anslutning till hospicet kommer det även att byggas flerbostadshus med totalt 16 lägenheter, men vilken boendeform de kommer att anta är ännu inte bestämt.

Fin utsikt

Per Davidsson, ägare av Hovås Villastad som exploaterar området, är medveten om protesterna, men menar att den oanvända ängen nu kommer att fylla ett viktigt syfte.

– Det kommer att bli bra, snyggt och trevligt. Det är ett lugnt och fint område där människor den sista tiden i livet kan njuta av utsikten över båthamnen och Askimsviken.

Strax öster om planområdet ligger en byggnad i typisk nationalromantisk stil, ett tidigare stationshus med bostäder på övervåningen och en tidigare handelsbod i markplan.

I anslutning till det kommande bygget ligger även fyra villor som byggdes runt millenniumskiftet.

Hospice

När en person har en fortskridande obotlig sjukdom och befinner sig i livets slutskede, kan hospice bli ett vårdalternativ. Här erbjuds en vård som tar hänsyn till hela människan och dennes behov. Och då handlar det inte bara om medicinsk vård. Palliativ vård ges när behandling inte längre kan förlänga livet.

Vi är GBG

    Vi är GBG