Byggstart för Stjärnhusens nya grannar

Nu har arbetet med 500 nya lägenheter i området runt Stjärnhusen i Västra Frölunda påbörjats. Satsningen ingår i BoStad 2021.

  • Publicerad 11:40, 1 dec 2017

– Det handlar framförallt om bostadsrätter eftersom området redan har många hyresrätter. Tanken och förhoppningen är att nybyggnationen ska tillföra området kvalitéer i stort och skapa en bättre helhet. Läget är väldigt bra med Frölunda torg, sjukhuset och kulturhuset alldeles bredvid. Husen har också en hållbarhetsprofil, både socialt och ekologiskt. Bland annat kommer vi att ha elbilspool och cykelpool, säger Erik Lavehall, Affärs- och fastighetsutvecklare på Balder.

Ett av husen som ska byggas är ett 16 våningar högt punkthus med 130 bostäder på platsen där det i dag är en gammal tennisbana.

– Huset går i sann Västra Frölunda-stil. Så är det planerat både från staden och arkitekten. Stadsarkitekten Björn Siesjö har också varit med och tyckt till så det ska passa. Många hus i Frölunda är ju rejäla skulpturala byggnader i parkmiljö. Färgen ska också flörta med de röd-orangea husen som redan finns i området, säger Erik Lavehall.

I nybyggnationen ingår, förutom 16-våningshuset, också andra bostadshus, livsmedelsaffär, andra kommersiella lokaler och ett parkeringsdäck.

Utöver nybyggnation kommer också de befintliga Stjärnhusen i området renoveras. Både invändigt med exempelvis stambyten och utvändigt med fasaden. De närmsta åren får boende i området vänja sig vid buller, avspärrningar och tung trafik.

– Det är klart att det blir en byggarbetsplats och det påverkar alltid. Det är våra egna hyresgäster som bor bredvid så vi är naturligtvis måna om att det ska gå så smärtfritt som möjligt, säger Erik Lavehall.

Kan man få hyresreduktion för exempelvis buller?

– Nej, det har man normalt inte för nyproduktion när man bygger i staden över huvud taget. Om något skulle hända så man inte kan utnyttja sin bostad eller vistas i den så kan det ju bli aktuellt. Men att en stad byggs ut är inte onormalt, då är det oundvikligt att några blir grannar med arbetsplatsen.

BoStad2021.

BoStad202 är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och ett antal kommunala, privata och kooperativa byggaktörer. Satsningen ska ge 7000 nya bostäder, utöver det ordinarie bostadsbyggandet. Bostäderna ska stå inflyttningsklara till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG