Byggstart för unik kombo vid Fixfabriken

Juniorer och seniorer under samma tak. Vårterminen 2023 ska den första byggnaden i sitt slag i Sverige stå klar vid gamla Fixfabriken i Sandarna – en skola kombinerat med ett äldreboende.

  • Publicerad 11:39, 5 okt 2020

Om barnbarnen springer på skolgården också är det bingo.

Kombinerade äldreboenden och förskolor finns sedan tidigare i Sverige. Men att bygga ihop ett äldreboende med en skola är helt nytt. I förra veckan togs det första spadtaget.

– Det här är väldigt spännande. Detta är nästa steg, nästa nivå. Det finns två aspekter i det här: dels det ekonomiska. I Sverige måste vi jobba mer effektivt och kombinera verksamheter för att få ner verksamhetskostnaderna men ändå kunna hålla samma höga kvalitet. Dels handlar det om de mjuka aspekterna – utbytet mellan yngre och äldre, säger Nils Styf, vd på fastighetsbolaget Hemsö som står bakom projektet.  

Den nya byggnaden ska ligga i anslutning till Sannaparken och projektet finns med i utvecklingsområdet Fixfabriken där även omkring tusen bostäder ingår. Skolan byggs för omkring 400 elever i årskurs F–6, och äldreboendet får cirka 100 platser.

Slutkört på gokartbanan i Majorna

– Det är en stor omställning att flytta till äldreboende. Men jag tror det hjälper om äldreboendet ligger på en bekant plats där man får vara en del av samhället. Om barnbarnen springer på skolgården också är det bingo, säger Helle Wijk, sjuksköterska och professor i omvårdnad på Chalmers.

Skolan ska vara belägen på plan 1–3 och äldreboendet på plan 4–8. Tillagningskök, garage och idrottshall blir gemensamt.  

– Även de äldre behöver röra på sig, säger Christer Holmgren (M), ordförande i lokalnämnden.

Stenåldersboplats i graven när Fixfabriken byggs