POPULÄRT. Familjekvällar på tisdagar har samlat besökare i 36 år. Foto: Föreningen Flunsåsparkens Vänner

Byte av festdag i parken får vänförening att rasa

Flunsåsparken har erbjudit sommarunderhållning på tisdagar i 36 år. Nu hotas upplägget och protester har väckts i den ideella föreningen Flunsåsparkens vänner som väljer att dra sig ur årets upplaga.

  • Publicerad 16:50, 14 mar 2019

”Tisdagar är ett MÅSTE....ändra inte på ett vinnande lag...” ”Flunsåsparken skall vara som den alltid har varit.”  ”Det gör mig ledsen.” ”Vad tråkigt, vad händer med medlemmarna.”

Det är en dyster tongång i kommentarsfältet på Flunsåsparkens Facebooksida. Orsaken är att SDF Lundby har beslutat att ändra på sommarens programupplägg. Ett upplägg som varit det samma i 36 år i den populära folkparken på Hisingen.

Lördag istället för tisdag

Förändringen innebär underhållning i parken fyra lördagar och fyra tisdagar, istället för tio tisdagar som tidigare år.

Beslutet har väckt protester i den ideella föreningen Flunsåsparkens Vänner och styrelsen meddelar att man efter 25 års stöd inte kommer att medverka under 2019.

– Vi har haft ansvar kring allt på tisdagarna, service till artister, städning, caféverksamhet och ett lotteri som varit sponsrat från företagare. Vi hade också en tidning med information som försvinner. Konceptet var byggt på tio tisdagar när det blir färre dagar och oregelbundet blir det svårt med marknadsföreningen och med dålig information skulle det rasa. Därför ställer vi oss inte bakom det nya koncept, säger Kent Tunefeldt, kassör i föreningen.

Vill nå bredare publik

Från stadsdelens håll menar man att förändringen dels handlar om att nå en bredare publik dels om en begränsad budget.

–  I år har vi etablerat en ny mötesplats i allaktivitetshuset på Vintergatan där vi också kan ha evenemang. Därför väljer vi nu i år att både ha tisdagskvällar där vi vet målgruppen och lördagsevenemang för att nå en bredare publik med bland annat barnfamiljer och de som lockas av dagevenemang, säger Jascha Marteleur, sektorchef, samhälle och kultur, SDF Lundby.

Artister dyrast på lördagar

Flunsåsparkens vänner befarar även ökade kostnader av att boka artister på lördagar, som inte heller är en passande dag för deras volontärer. Trots erbjudande om en budget väljer föreningen därför att avstå i år.

– Vi ser gärna att engagerade medlemmar är med på evenemang i parken, men väljer man att avstå så är det upp till oss att bemanna och ge den service som behövs. Föreningen har gjort ett fantastiskt arbete genom åren och ska verkligen ha all heder av att Flunsåsparken är så etablerad som den är idag, säger Jascha Marteleur

Finns det planer på att omvärdera beslutet med tanke på protesterna och att föreningen drar sig ut?

– Vi gör ständigt utvärderingar av säsongerna på Flunsåsparken och på våra övriga arenor så det kan säkert bli fortsatta utvecklingsförändringar kommande säsonger.

Vi är GBG