"Allvarlig risk". Personalen missade att informera om gluten i krutongerna. Foto: Mostphotos

Caféer missar livsviktig information till allergiker

Ett café i Frölunda får kritik av kommunens livsmedelsinspektörer efter en kontroll. Rätter som innehöll mjölk och krutonger uppfattades som laktos- och glutenfria i menyn. "I värsta fall kan man ju dö om man får i sig något man inte tål", säger livsmedelsinspektör Jenny Örnros.

  • Publicerad 11:50, 26 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Café- och restaurangpersonal ska alltid fråga om allergier hos gästerna, gästen ska inte själv behöva förhöra sig, berättar Jenny Örnros.

Det var hon som gjorde inspektionen på ett café i Frölunda nyligen, där ett café märkt ut rätterna med "G" och "L" om de innehöll gluten eller laktos. Men vid en närmare kontroll visade sig bland annat att caesarsalladen innehöll krutonger med gluten, vilket man missat att märka ut. Man hade även missat att informera om att det var laktos i form av mjölk i potatismoset.

– Kunden ska alltid få information om allergener utan att behöva be om det. Det händer att det missas på caféer och restauranger, säger hon.

LÄS MER:Smoothie-bäret som kan göra dig magsjuk

Sedan några år tillbaka finns hårdare EU-krav för märkning och information kring livsmedel som kan framkalla allergiska reaktioner. Man har tagit fram en lista på totalt fjorton ingredienser som orsakar flest allvarliga reaktioner, och där finns bland annat ägg, nötter, laktos och spannmål som innehåller gluten med.

Den information som ges om innehållet i maten på en restaurang, ska stämma oavsett om den ges muntligt eller skriftligt, enligt Jenny Örnros. Att inte ge korrekt information om allergener bedöms som en allvarlig risk.

– Om en person som är allergisk får i sig något som man inte tål kan det innebära en hälsofara som är mer eller mindre allvarlig. För vissa kan det ju i värsta fall vara att man dör om man får i sig något man inte tål, säger hon.

Men är inte allergiker vana att hålla koll på sånt här själva?

– Jo men vi tittar på vilka krav som ställs på företagaren, och detta är ett av dem.

Ingredienserna som personalen måste informera om

Spannmål som innehåller gluten

Kräftdjur och blötdjur

Ägg

Fisk

Jordnötter

Lupin (mjöl från lupin används ibland i bröd och bakverk)

Sojabönor

Mjölk och laktos

Nötter

Selleri

Senap

Sesam

Svaveldioxid och sulfit (kan tillsättas om konserveringsmedel)

Ärta

Från december 2014 ska restaurange kunna uppge om maten innehåller dessa ingredienser. De kan ge informationen muntligen eller skriftligen men får inte skylla på okunskap, enligt Livsmedelsverket.

Källa: Livsmedelsverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG