Han anmälde sig redan för fyra år sedan. Då var han väldigt taggad. på att rulla halvmaran runt Göteborg.  Besvikelsen blev stor när det gick upp för honom att rullstolar inte var tillåtna i loppet.

– Göteborgsvarvet är en folkfest som jag vill vara en del av någon gång, säger Carl Fritzell.

Förbudet mot rullstolar har upprättats med hänsyn till deltagarnas säkerhet. Men efter massiva protester inför förra årets Göteborgsvarv har arrangörerna tänkt om.

I år genomförs därför ett pilottest där rullstolar är välkomna. I skrivande stund har åtta rullstolsburna motionärer anmält sig till loppet.

En av dem är Carl Fritzell från centrala Göteborg.

– Nu tränar jag tillsammans med några jobbarkompisar varje fredagsmorgon klockan sex, säger han.

Arbetskamraterna från Volvo träffas i ottan för att träna styrka och kondition. Vid första träningstillfället dök ett trettiotal personer upp, alla med samma målsättning – att ta sig igenom de 21 kilometerna i slutet av maj.

– Det är verkligen jättejättelångt. Men jag kör på vilja och gamla meriter.

Spelat basket

Carl Fritzell har ett förflutet som ishockeyspelare innan han drabbades av en ryggmärgsskada som tonåring. Sedan dess har han gjort sig ett namn inom rullstolsbasket, både som proffs och som en del av det svenska landslaget. Nu har Carl lagt den internationella karriären på hyllan.

– Jag har upplevt att det varit lite svårt att hitta ett alternativ till basketen. Men nu har jag insett att det är gött att bara motionera, säger han.

Planen är att rullstolarna ska placeras i mitten av Göteborgsvarvet mellan de olika startfälten. Vissa regler har även satts upp för att de inte ska krocka med andra motionärer. Rullstolarna har en fördel i nerförsbackarna då det oftast går undan rejält.

– Jag tänker att den stora utmaningen blir uppförsbackarna. Där är vi mycket långsammare än löparna, säger Carl.

Vill ha feedback

I år riktar Göteborgsvarvet in sig på motionärer, eftersom man inte kan garantera säkerheten för tävlingsrullstolar som kan gå väldigt fort. På sikt hoppas dock arrangörerna kunna erbjuda ett elitlopp. Årets lopp är ett pilottest, menar projektledaren Elin Bondemark.

– De som vill hjälpa oss med feedback och förbättringsförslag efter loppet erbjuds en kostnadsfri startplats, säger hon.