Carolinas jättekonstverk chockar göteborgarna

En stor snippa har fått göteborgarna att höja på ögonbrynen. Det är Carolina Falkholts nya verk God Giving A Fuck som pryder ett helt väggplank i centrala stan.

  • Publicerad 14:45, 21 okt 2021

"En vagina som en portal, en öppning och möjlighet går långt tillbaka i konsthistorien."

Det inleder konstvetaren Paulina Sokolow beskrivningen av Carolina Falkholts nya verk – God Giving A Fuck – i centrala Göteborg.

– När jag stod och målade så var det många olika sorters chockartade skrattreaktioner och förvånade reaktioner. Jag undrar varför man ska bli chockerad över en fitta, det är bara en fitta i en målning och inget nytt eller så. Men den är stor och en portal in till evigheten och dom som blir chockade kanske känner att dom sugs in i den här öppningen, att det är en centrifugalfitta så om dom går närmare så kommer de att sugas in och aldrig komma ut igen, så dom kanske blir rädda. Jag vet inte, säger Carolina Falkholt till Etc.

 

"Två ben och en vagina"

Och för övriga förbipasserande som vill ha en närmare förklaring av verket förklarar Paulina Sokolow vidare:

"I Carolina Falkholts målning är kroppen reducerad till två långa ben och en vagina som en som en horisont tecknad med en enda vågrät linje markerar helheten: himlen däruppe och jorden nedanför. Nu har Gud gett sig tillkänna: Hon kan fortsätta föda oss, eller också ge fan i det. Det är vilket som."

Carolina Falkholt blev uppmärksammad internationellt när hon på julafton 2017 målade en gigantisk röd fallos på en husgavel i New York.

– Jag har aldrig hört så många skratt eller sett så många glada ansikten som när jag målade denna målning! Skrev hon själv då i socialamedier.

Foto: Dino Soldin/Byrd

Mer om Carolina Falkholt

Carolina Alexandra Falkholt föddes 1977 i Göteborg och växte upp i Dalsland. Hon är en svensk konstnär,graffitimålare och musiker. Ibland använder hon sig av det egna myntade begreppet grafitta som benämning på hela sin konstnärliga praktik.

Hon har skapat flera offentliga verk såväl i Sverige som Utomlands.

Verket i Göteborg, ”God giving a fuck”, är en parafras på Monica Sjöös verk ”God giving birth” från 1968. Konstverket väckte då stor uppståndelse och uppfattades som mycket kontroversiellt för sin tid.

Visa merVisa mindre