Cecilias liv går som en dans

Cecilia Lázár dansade redan innan hon föddes. Fortfarande är dansen hennes liv – som lärare eller domare i bland annat "Let's dance". – Det är dans nio dagar i veckan, säger hon.

  • Publicerad 10:44, 15 mar 2019

Att möta Cecilia Lázár är som att svepas med i en virvlande dans – oavsett om det handlar om hennes livs historia eller se henne på ett dansgolv med sina elever. Hon pendlar mellan sträng blick och ett smittande leende, för hon är en kvinna med temperament och med en ständig närvaro i dansen, den som formade hennes liv redan i sin mamma mage.

– Ja, jag sparkade rejält redan då, säger hon och fyrar av det där leendet.

Jo, temperamentet har hon ärvt av sin pappa, dansaren Janos Lázár, som kom från Ungern 1948 för att dansa på Stora Teatern. Det gjorde han i några år innan han startade charkuteri, drev verksamhet i Saluhallen och drog igång sin, nu mer, klassiska dansskola.

– Han var ungerskt temperamentsfull, det jag har ärvt. Mamma var lugnare. Men de höll i ihop i 60 år, säger hon.

Men tro nu inte att det var den energiske pappan som drillade en ung Cecilia Lázár in i dansen. Nej då, det klarade hon bra själv.

– Jag gick hos nunnorna i kindergarten, pappa var ju katolik, då jag var mellan fyra och sex år. Jag hade en kompis där som gick i småbarnsbalett och jag följde med. Plötsligt damp det ned en räkning hos mina föräldrar för mitt deltagande, berättar Cecilia Lázár.

Det idoga dansandet parades med lika idoga studier och, jo, det fanns planer på juridik. Men stegen gick mer åt dansen, trots att en skadad menisk och operation av ena knät ställde till det.

– Jag var 16, 17 år. Men jag kom tillbaka, säger hon som inte gillar knussel och hellre biter ihop än klagar.

Men när tävlandet på amatörnivå blev ifrågasatt, så bestämde hon sig för att sluta.

– Som amatör fick man inte tjäna några pengar på dansen. Men jag kunde ju inte dölja att jag jobbade hos pappa, säger hon.

Så hon blev danspedagog och gick in för sin roll intensivt. Direkt efter gymnasiet for hon för att utbilda sig till pedagog i dansens hemland England.

– Jag utbildar mig ständigt. Dansen utvecklas ju hela tiden. För tre år sedan blev jag examinator för hela världen, säger hon inte utan stolthet.

Ta en kik i Cecilia Lázárs schema och det är svårt att begripa hur hon hinner med. Lazars dansstudios har fullt program, där hon är en av lärarna som dessutom drillar ett gäng elitdansare. Lägg till uppdragen som domare jorden runt plus engagemanget som domare i "Let's dance", där hon nu gör sitt fjärde år med premiär 22 mars.

– Jag klarar av det här tack vare min man Per och Mariella, säger hon, där Mariella är dottern, tredje generationen i Lazar dansstudios.

Nu väntar engagemang för Cecilia Lázárs främsta elever och elitdansare då det vankas tävling i Valhalla sporthall 16 mars för den svenska eliten då grand prix-tävlingen GED Spring Trophy.

Helgen efter startar "Let's dance", där Göteborgsdomaren Ccilia Lázár gör sitt fjärde år. Men det kunde ha blivit fler.

– Jag har faktiskt tackat nej hur många gånger som helst. Jag behövde inte "Let's dance". Det fanns inte på kartan.

Men så gjorde hon en säsong då hon undervisade programledaren David Hallenius om vad domarna skulle titta på.

– De inspelningarna gjordes under jul- och nyårshelgerna, då jag ändå var ledig.

Så föll hon till föga och tackade ja. Så ett späckat schema har fyllts till råge sedan 2016. Då har hon dessutom klämt in operationer av sina slitna höfter – november 2017 och 2018.

– Jag gick länge hos fel läkare som ordinerade smärtstillande. Men nu är jag svinstark. Jag kom just från sjukgymnastiken, säger hon och smäller av ett leende som är fyllt av energi.

Cecilia Lázár

Är: 59-årig danspedagog och -domare, som driver Lazars dansstudio tillsammans med maken Per och deras dotter Marielle. Hon undervisar i standard och latinamerikansk tävlingsdans. Har sedan 1996 fått fram många svenska mästare. WDSF Domare A och professional division samt examinator, internationell tränare samt jurymedlem i "Let’s dance".

Aktuell: Med 17 tävlande par i Grand Prix tävling inom 10-dansen den 16 mars i Valhalla Sporthallar samt kommande säsong med "Let's dance".

Cecilia Lázárs Göteborgsfavoriter

Göteborgspoperan – Stora Teatern

Saluhallen – Feskekôrka

Slottsskogen – Delsjön

Spårvagn – Färja

Röda sten – Saltholmen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Avenyn – Linnégatan

Paley – Ljungans

Filmfestival –Bokmässan

Södra skärgården – Norra skärgården

Let's dance 2019

Startar: 22 mars i TV4.

Med: Programledarna David Hellenius och Tilde de Paula Eby.

Domare: Cecilia Lázár, Ann Wilson och Tony Irwing.

Tävlande: Kristin Kaspersen, programledare, Mendez, artist, LaGaylia Frazier, sångerska och ”Talang”-profil, Robin Bengtsson, artist och tidigare Melodifestivalvinnare, Magdalena Forsberg, skidskytte-stjärna, Lance Hedman Graaf, kändisson och realityprofil, Fredrik ”Fab Freddie” Svensson, tv-profil, Dan Ekborg, skådespelare, Linnea Claesson, nätaktivist och handbollsstjärna,Thomas Ravelli, tidigare fotbollsstjärna, och Sanna Lundell, journalist och programledare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG