Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet. Foto: Lina Persson

"Centerpartiet har en kraftig uppförsbacke framför sig"

Annie Lööf vinner mark på riksnivå, men i Göteborg är Centerpartiet alldeles för anonyma. Det menar statsvetaren Folke Johansson som tror att det är för sent att vända skutan inför valet.

  • Publicerad 11:30, 12 maj 2018

Att satsa på sysselsättning i höstens val är riskfritt, det är ingen som har något emot det. Men frågan har inte varit så stor här i Göteborg.

Centerpartiet har inte haft något mandat i Göteborg sedan 2010. Hur påverkar det?

Det är en klar nackdel för dem och det är en kraftig uppförsbacke för dem att ta sig in i politiken igen. De kan inte peka på något som de har gjort, eller bidragit till, de senaste åren.

Vad krävs för att de ska få mandat i Göteborg?

Det krävs rätt mycket. Satsar man på sysselsättning och kopplar det till miljön så ligger man rätt i tid, men jag tvivlar på att det går att driva som en spännande fråga i valrörelsen.

Hur beroende är Centerpartiet i Göteborg av hur det går för partiet på riksnivå?

Jag tror jag att den positiva utvecklingen på riksnivå kan ge dem draghjälp.

Vad är det som gör att partiet går bra på riksnivå?

Annie Lööf har helt klart personligen bidragit till framgångarna. Hon har varit en av de mest populära partiledarna ett bra tag nu.

Det som också drar Centerpartiet framåt är en allmänborgerlig politik. Jag tror att det är ganska många väljare som tycker att de är ett intressant alternativ till sossarna. De är inte ett stort steg åt höger.

Vad är det som talar för eller emot C i det här valet i Göteborg?

Det som talar för dem är att de ligger hyfsat till på riksnivå och att de är ett acceptabelt alternativ för många. De är inte extrema på något sätt.  Problemet är att Centerpartiet är alltför anonyma i Göteborg.

Hur kan de vända det?

Genom idogt arbete.

Hinner de vända det till valet?

Jag är tveksam. Allt de gör kan ha en viss effekt men jag tror inte att det räcker.

C fick 2,56% av rösterna i kommunalvalet 2014. Hur går det i höstens val, tror du?

Marginellt bättre. Jag tror inte att det är så lätt för dem att åstadkomma en drastisk förändring, även om Annie Lööf har medvind på riksnivå.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG