Chalmers minns Jan Johansson 50 år efter dödsolyckan

Han satte tonen för svensk jazz på 60-talet. Men bilolyckan 1968 ändade hans liv. Nu arrangeras en minneskonsert till Jan Johanssons minne.

  • Publicerad 12:00, 22 okt 2018

Den 9 november förolyckades jazzpianisten Jan Johansson. Han blev 37 år och lämnade fru och två söner, men också ett Jazzsverige som han var en stor del av med bland andra albumet "Jazz på svenska".

50 år senare arrangeras en minneskonsert till hans ära och Svante Bergö och Lennart Gårdmark är minnesvärdar. Båda är civilingenjörer. Båda är fortfarande aktiva på Chalmers, högskolan där Jan Johansson gick. Båda är också stora vänner av Jan Johanssons musik.

– Det var när han skulle göra musik till spexet "Gustav E:son Vasa" 1955 som han hittade den svenska folkvisan som sen blev "Jazz på svenska", förklarar Svante Bergö.

Den skicklige pianisten från Söderhamn kom till Chalmers 1952 för att studera, men också för att spela musik. Han blev snart indragen i spexgänget som kapellmästare.

Jan Johansson kom aldrig att avsluta sin studier. Musiken tog överhanden. Men han kom ofta till skolan för att spela.

– 1963 gjorde han två spelningar i oktober tillsammans med Arne Domnérus som blev legendariska, förklarar Lennart Gårdmark och ja, han och Svante Bergö var på plats.

50 år efter att Jan Johansson så tragiskt omkom i en bilolycka arrangeras minneskonserten.

– Pianisten Jan Lundgren har varit uppbokad sedan lång tid. Men just den 11 november hade han en lucka, säger Lennart Gårdmark.

Jan Johanssonkonsert

När: 11 november på Artisten med jam på restaurang Wijkanders efteråt.

Med: Jan Lundgren, piano, Jan Allan, trumpet, Lennart Åberg och Erik Noström, tenorsaxofon, Mattias Svensson, bas, Csörsz Zoltan, trummor, och Hanna Svensson,sång.

Anledning: Jan Johansson förolyckades 9/11 1968 37 år gammal. Han gjorde ett djupt avtryck i den svenska musiken med albumet "Jazz på svenska" och musiken till "Pippi Långstrump".

Vi är GBG

    Vi är GBG