MINI. Ekipagen är byggda i skala 1:22,5 och 1:35. Foto: Chalmers Cortège Committé

Chalmerscortègen blir Mini-Cortègen

Coronapandemin gjorde det omöjligt att genomföra årets chalmerscortège som planerat. Men nu uppstår Cortègen i ett nytt, stillastående och något mindre format.

  • Publicerad 11:55, 30 apr 2020

När beskedet att Cortègen inte skulle gå att genomföra fick Chalmers Cortègecommitté (CCC) tänka om.

– Vi ville skänka glädje till Göteborg och göteborgarna ändå och funderade på vad vi skulle kunna göra. Vi var inne på att göra en programmerad virtuell cortège. Men så tänkte vi också på minikonst som blivit populärt att ställa ut på stan. Vi blev inspirerade, säger Alexandra Söderholm, ordförande i CCC.

Inspirationen har lett fram till tolv vagnar, några i skala 1:22,5 och några mindre i skala 1:35.

– De är inspirerade av idéer på nyheter som skulle ha varit i det egentliga tåget, säger Alexandra Söderholm.

Vilka har byggt mini-ekipagen?

– Vi är elva personer i kommittén som byggt de två senaste veckorna med lite hjälp från äldre cortègedeltagare som varit intresserade.

Vagnarna ska nu placeras ut på stan, bland annat vid Operan, Stadsmuseet, Stadsbiblioteket, i Haga, vid Chalmers och på Götaplatsen. Några innanför skyltfönster och några utomhus.

– De står på olika platser får att undvika folksamlingar. Man får hålla distans och respektera köavståndet, säger Alexandra Söderholm.

Är ni oroliga över att de kommer förstöras?

– De kommer stå ute några dagar, inte bara på Valborg. Vi räknar med att de riskerar att regna bort eller att de förstörs. Det är tyvärr så verkligheten ser ut. Men de som står i skyltfönster kommer nog få förbli hela i alla fall. De kan vi spara och föreviga i en utställning som minne av hur det blev 2020, säger Alexandra Söderholm.

Under Cortègens 111-åriga historia har evenemanget fått ställas in vid några tillfällen. Två gånger i början då de krockade med tentor och även under Andra världskriget. Alexandra Söderholm väljer dock att tolka det som att årets cortège inte ställdes in.

– Vi tolkar det som en ny anpassad form, Mini-Cortègen, även om den står still.

Chalmers Cortège Committé med de färdiga vargnarna. Foto: Chalmers Cortège Committé

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11