Utgående avtal. Det har funnits en osäkerhet bland landets kommuner hur lagen ska tolkas. Göteborg erbjöd sina nyanlända så kallade genomgångsbostäder med kontrakt på fyra år – kontrakt som löper ut nu under åren 2020-2022. Foto: Gabriel Tjulander

Chalmersforskare sågar bosättningslagen

I stället för att hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället har Bosättningslagen skapat osäkerhet, stress och akut hemlöshet. Det visar en ny rapport från Chalmers.

  • Publicerad 10:14, 28 jan 2020

Bosättningslagen infördes i mars 2016. Syftet var att skapa en mer rättvis fördelning av nyanlända. Ambitionen var att skapa bättre förutsättningar för nyanlända att komma in i det svenska samhället.

I stället har Bosättningslagen i praktiken skapat osäkerhet. Den slutsatsen drar Chalmersforskarna Kristian Grange och Nils Björling i en ny rapport.

– Vi kan konstatera att en ”rättvis fördelning av nyanlända” framförallt har handlat om rättvisa mellan kommuner, och i mindre grad om rättvisa för den nyanlände, säger Kristina Grange i ett pressmeddelande.

När syftet har varit att omfördela till tillväxtkommuner med goda arbetsmarknadsförutsättningar har det lett till att många nyanlända anvisats till kommuner där bostadsbristen är som störst.

Då löper kontrakten i Askimsviken ut

Efter två år har Förvaltningsrätten gett kommunerna rätt att säga upp kontrakten med de nyanlända. Konsekvensen har blivit att många svenska kommuner efter det släppt ansvaret och hänvisat till kommunal likabehandling.

Få flyktingar får bostad i Göteborg

– Det här skapar mycket stress hos dem vi talat med. Många nyanlända har svårt att komma in på den svenska bostadsmarknaden och riskerar att hamna i akut hemlöshet, säger universitetslektor Nils Björling, och fortsätter:

– Man kan fråga sig om det verkligen var så nyanlända skulle hjälpas in i det svenska samhället?

Kristina Grange:

– En svensk bostadspolitik värd namnet bör inte ställa grupper mot grupper – Sverige behöver en nationell och långsiktigt ansvarsfull social bostadspolitik som inkluderar alla.

Om studien

Forskarna har gjort djupare fallstudier i tre västsvenska kommuner där de intervjuat nyanlända om deras boendesituation. De har även följt den mediala debatten.

Migrationens ojämna geografi: Bosättningslagen ur ett rättviseperspektiv

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57