Utgående avtal. Det har funnits en osäkerhet bland landets kommuner hur lagen ska tolkas. Göteborg erbjöd sina nyanlända så kallade genomgångsbostäder med kontrakt på fyra år – kontrakt som löper ut nu under åren 2020-2022. Foto: Gabriel Tjulander

Chalmersforskare sågar bosättningslagen

I stället för att hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället har Bosättningslagen skapat osäkerhet, stress och akut hemlöshet. Det visar en ny rapport från Chalmers.

  • Publicerad 10:14, 28 jan 2020

Bosättningslagen infördes i mars 2016. Syftet var att skapa en mer rättvis fördelning av nyanlända. Ambitionen var att skapa bättre förutsättningar för nyanlända att komma in i det svenska samhället.

I stället har Bosättningslagen i praktiken skapat osäkerhet. Den slutsatsen drar Chalmersforskarna Kristian Grange och Nils Björling i en ny rapport.

– Vi kan konstatera att en ”rättvis fördelning av nyanlända” framförallt har handlat om rättvisa mellan kommuner, och i mindre grad om rättvisa för den nyanlände, säger Kristina Grange i ett pressmeddelande.

När syftet har varit att omfördela till tillväxtkommuner med goda arbetsmarknadsförutsättningar har det lett till att många nyanlända anvisats till kommuner där bostadsbristen är som störst.

Då löper kontrakten i Askimsviken ut

Efter två år har Förvaltningsrätten gett kommunerna rätt att säga upp kontrakten med de nyanlända. Konsekvensen har blivit att många svenska kommuner efter det släppt ansvaret och hänvisat till kommunal likabehandling.

Få flyktingar får bostad i Göteborg

– Det här skapar mycket stress hos dem vi talat med. Många nyanlända har svårt att komma in på den svenska bostadsmarknaden och riskerar att hamna i akut hemlöshet, säger universitetslektor Nils Björling, och fortsätter:

– Man kan fråga sig om det verkligen var så nyanlända skulle hjälpas in i det svenska samhället?

Kristina Grange:

– En svensk bostadspolitik värd namnet bör inte ställa grupper mot grupper – Sverige behöver en nationell och långsiktigt ansvarsfull social bostadspolitik som inkluderar alla.

Om studien

Forskarna har gjort djupare fallstudier i tre västsvenska kommuner där de intervjuat nyanlända om deras boendesituation. De har även följt den mediala debatten.

Migrationens ojämna geografi: Bosättningslagen ur ett rättviseperspektiv

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11