Åtal. En 18-åring och en 16-åring åtalas nu efter höstens knivattack på en buss i Hisings Backa. Foto: Sacharias Källdén

Chaufför knivhöggs på buss – två unga killar åtalas

När en busschaufför gav en tillsägelse, svarade en 18-årig kille med att knivhugga föraren i bröstet. Nu åtalas 18-åringen och en annan ungdom för mordförsök och misshandel på en buss i Hisings Backa.

  • Publicerad 14:06, 10 jun 2022

I slutet av november förra året uppstod tumult på en buss i höjd med hållplats Backa kyrkogata. Enligt vittnen var det en grupp om fyra unga killar som färdades på bussen när någon drog i nödbromsen.

När busschauffören skulle tillrättavisa gruppen tog en av killarna, en 18-åring, fram en kniv och hugg föraren i bröstet. Det resulterade i skador på offrets höger lunga.

En medpassagerare som försökte stoppa attacken blev också stucken i benet av 18-åringen. Medpassageraren fick även motta en spark i ryggen av en av de andra i gruppen, en 16-årig kille.

Tre gripna efter knivattack på buss

Initialt misstänktes samtliga fyra unga killar för inblandning i misshandeln. Men när polisens förundersökning nu är klar är det endast 18-åringen och 16-åringen som åtalas för brott. En av killarna har inte identifierats och den fjärde har avskrivits från utredningen, skriver Göteborgs-Posten.

18-åringen åtalas nu för mordförsök, grov misshandel samt två narkotikabrott som ska ha skett innan knivattacken. 16-åringen åtalas för misshandel av medpassageraren.

"Livsfarligt"

I stämningsansökan beskriver åklagare Helena Treiberg Claeson mordförsöket som "livsfarlig och om målsäganden inte hade fått vård hade han kunnat avlida".

Även den grova misshandeln av medpassageraren bedöms som särskilt hänsynslös då 18-åringen knivhögg en person som försökt skydda busschauffören.

Efter attacken vårdades busschauffören på sjukhus, och han var tvungen att vara sjukskriven i flera veckor.

– Han är fysiskt sett helt återställd nu och börjar jobba så smått den här veckan. Inom kort räknar vi med att han är tillbaka på 100 procent, sa Daniel Högberg, depåchef vid trafikföretaget Keolis, till GP nyligen.

Vi är GBG