Oense. Alla vill att lägenheterna ska renoveras, men frågan är till vilket pris. Foto: Mia Pettersson

Chockhöjning av hyran hotar boende på "nya" Långströmsgatan

Hyresgäster hos bostadsbolaget Balder på Långströmsgatan kan få hyran höjd med 80 procent när de slitna 60-talslägenheterna nu ska renoveras. "Det är skamligt. Det kommer bli tufft för många att klara hyran", säger Hyresgästföreningens Håkan Lindergren.

  • Publicerad 06:15, 14 nov 2016

GöteborgDirekt har tidigare berättat om hur Långströmsgatan i Biskopsgården ska förvandlas. Förutom bygga flera nya hus kommer fastighetsägaren Balder renovera de befintliga.

Byggnaderna är från 60-talet och i stort behov av upprustning - så långt är alla överens.

Men nu står det klart att Balder efter renoveringen vill höja hyrorna med cirka åttio procent. Den trea som en boende idag betalar 5700 kronor i månaden för kan komma att kosta mellan 8900-10300 kronor efter renoveringen.

Håkan Lindergren är ordförande för områdets lokala hyresgästförening.

– Det är skamligt. Det kommer bli tufft för många att klara hyran. Jag är ensamstående med barn och vet inte själv om jag kommer kunna bo kvar, säger han.

Vill inte kommentera

Förhandlingen av hyrorna sköts av Tommy Dunerstrand på Hyresgästföreningen centralt. Enligt honom är den föreslagna nivån inte förenlig med motsvarande projekt hos andra fastighetsägare och i dagsläget anser han att de och Balder står långt ifrån varandra.

Hos fastighetsägaren Balder vill man över huvud taget inte kommentera några siffror innan förhandlingarna är klara, enligt regionchef Magnus Andersson "av respekt för hyresgästerna".

– Vi går ut med det när vi är överens centralt. Det blir bara fel om vi tar den diskussionen i media nu, säger han.

I motsats till Hyresgästföreningen tycker Magnus Andersson att processen nu rullar på bra, efter att den legat på is en längre tid

– Främst på grund att vi behövde göra fler tekniska undersökningar av fastigheternas skick, säger han.

Han säger sig ha full respekt för oron de boende uttrycker, men menar att deras ambition är att så många som möjligt ska kunna bo kvar.

Hur ska det gå till?

– Renoveringen av hela området kommer ta cirka åtta år. En familj som inte är redo för högre hyra kan flytta till en trea längre bort i området dit vi kommer senare i renoveringen. Det handlar om att lägga pussel, säger Magnus Andersson.

Han menar också att höjningen ska ses i relation till att området har "väldigt låga" hyror i dagsläget. Om man har råd att bo kvar eller inte efteråt är till syvende och sist en prioritering den boende själv måste göra.

– Det är ju upp till hyresgästen vad man vill lägga sina pengar på, säger Magnus Andersson.

LÄS MER :

Så här blir nya Långströmsgatan

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12