Oense. Alla vill att lägenheterna ska renoveras, men frågan är till vilket pris. Foto: Mia Pettersson

Chockhöjning av hyran hotar boende på "nya" Långströmsgatan

Hyresgäster hos bostadsbolaget Balder på Långströmsgatan kan få hyran höjd med 80 procent när de slitna 60-talslägenheterna nu ska renoveras. "Det är skamligt. Det kommer bli tufft för många att klara hyran", säger Hyresgästföreningens Håkan Lindergren.

  • Publicerad 06:15, 14 nov 2016

GöteborgDirekt har tidigare berättat om hur Långströmsgatan i Biskopsgården ska förvandlas. Förutom bygga flera nya hus kommer fastighetsägaren Balder renovera de befintliga.

Byggnaderna är från 60-talet och i stort behov av upprustning - så långt är alla överens.

Men nu står det klart att Balder efter renoveringen vill höja hyrorna med cirka åttio procent. Den trea som en boende idag betalar 5700 kronor i månaden för kan komma att kosta mellan 8900-10300 kronor efter renoveringen.

Håkan Lindergren är ordförande för områdets lokala hyresgästförening.

– Det är skamligt. Det kommer bli tufft för många att klara hyran. Jag är ensamstående med barn och vet inte själv om jag kommer kunna bo kvar, säger han.

Vill inte kommentera

Förhandlingen av hyrorna sköts av Tommy Dunerstrand på Hyresgästföreningen centralt. Enligt honom är den föreslagna nivån inte förenlig med motsvarande projekt hos andra fastighetsägare och i dagsläget anser han att de och Balder står långt ifrån varandra.

Hos fastighetsägaren Balder vill man över huvud taget inte kommentera några siffror innan förhandlingarna är klara, enligt regionchef Magnus Andersson "av respekt för hyresgästerna".

– Vi går ut med det när vi är överens centralt. Det blir bara fel om vi tar den diskussionen i media nu, säger han.

I motsats till Hyresgästföreningen tycker Magnus Andersson att processen nu rullar på bra, efter att den legat på is en längre tid

– Främst på grund att vi behövde göra fler tekniska undersökningar av fastigheternas skick, säger han.

Han säger sig ha full respekt för oron de boende uttrycker, men menar att deras ambition är att så många som möjligt ska kunna bo kvar.

Hur ska det gå till?

– Renoveringen av hela området kommer ta cirka åtta år. En familj som inte är redo för högre hyra kan flytta till en trea längre bort i området dit vi kommer senare i renoveringen. Det handlar om att lägga pussel, säger Magnus Andersson.

Han menar också att höjningen ska ses i relation till att området har "väldigt låga" hyror i dagsläget. Om man har råd att bo kvar eller inte efteråt är till syvende och sist en prioritering den boende själv måste göra.

– Det är ju upp till hyresgästen vad man vill lägga sina pengar på, säger Magnus Andersson.

LÄS MER :

Så här blir nya Långströmsgatan

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57