Nyligen fyllde Claes Eriksson 69 år. Han som fyllt svenska hem med stormande humor och eftertänksamhet. Mannen bakom succéer som "Macken" och scenshower på Lorensbergsteatern, den salong som han är en av delägarna i.

Möjligtvis skulle man kunna tro att han är mätt på succéer. Möjligen skulle man kunna ana att det är svårt med inspirationen. Kanske är det inte heller lika roligt att skriva nytt.

Spelar på vardagarna

Svaret skulle kunna formuleras av Magnus Härenstam i "Fem myror är fler än fyra elefanter": Fel! Fel! Fel!

Claes Eriksson är ständigt reflekterande och lika ständigt kreerande. Det resulterar nu i "Vardagsmat", som har både sina orsaker och sin skäl, med premiär måndag 7 oktober.

– Förra året gick det inte så bra med teatern. Det hade till och med blivit svårt att sälja torsdagar. Vi funderade kring det och bestämde oss för att sätta upp "Vardagsmat" på vardagarna. Det vill säga måndagar till onsdagar. Är jag bara fyra procent så populär som Roy och Roger går det ihop, säger han och syftar förstås på de två huvudkaraktärerna i populära "Macken".

– Det blir nyskrivet material. Men också sådant jag gjort tidigare, som jag gillar. Även annat som tidigare inte gjorts på scen, men som är hämtat från våra filmer och tv-program. Egentligen hade jag ett projekt för hela gänget (Galenskaparna After Shave, reds anm). Men det blev inte så och det hamnade i malpåsen.

En månad till premiär

Det är drygt en månad kvar till premiär. Men Claes Eriksson är ännu inte klar.

– Häromdagen fick jag till en monolog på ren inspiration. Det var länge sedan. Jag läste den för min hustru, som tyckte den var rolig. När jag läste den dagen efter var den fortfarande rolig. Ja, även den tredje dagen. Jag har letat efter något sådant i föreställningen och blev väldigt glad då jag hittade den, säger han nöjt.

Nej, Claes Eriksson är inte självgod utan snarare sin egen största kritiker. Men han tror mer på berömmets nytta än kritik

– Jag växer av beröm och publikens kärlek, säger han.

– Det är därför som det har gått så bra. Jag får inspiration av det. Om jag någon gång kommer föreläsa kommer jag prata om vikten av beröm och att man ska vara försiktig med kritik.

Knuff i rätt riktning

Knuffarna i rätt riktning har gjort Claes Eriksson till den han är i dag. Som mellanstadieläraren som gillade hans egenhändigt hopknåpade underhållning på Roliga timmen. Eller då han vilsen i sin egen kropp i realskolan blev uppmuntrad av magistern, som tyckte att hans uppsatser var så bra att han fick läsa dem högt.

– Ja, jag skrev under rubriken fria ämnen och fick sällan högsta betyget. Men det kanske man inte fick i det ämnet, funder Claes Eriksson, som gillade uppmärksamheten han fick där och då.

– Det gav mig luft under vingarna.

Hybris i ungdomen

Något han fått då och då under sin karriär – och som tagit honom vidare. Men någon självklarhet har det aldrig varit, även om han erkänner sin hybris i ungdomstiden.

– Men jag hade ett misslyckande i mitten på 70-talet. Jag jobbade helt enkelt inte tillräckligt och var inte noga. Det är jag sedan dess, förklarar han.