Anonym. Det var första gången Clown X gick med nätverket Clowner mot nazism. Han vill inte gå ut med sitt riktiga namn av säkerhetsskäl. Foto: Paula Horal

Clown X berättar om minnesmärket efter 30 september

På den plats där nazistiska Nordiska motståndsrörelsen stoppades den 30 september finns ett träd med en skylt. Nu berättar Clown X från nätverket Clowner mot nazism varför han satte upp den.

  • Publicerad 17:30, 10 okt 2017

– Jag kände en förändring, före och efter den 30 september då tiotusentals människor stod upp och manifesterade för kärlek och glädje. Då kom tanken på en plakett, ett minnesmärke. Jag kom fram till formen av ett hjärta och skrev ner det som kom till mig från hjärtat.

Vad hoppas du att folk ska känna när de ser den?

– Jag hoppas att de ska känna det som vi kände den dagen och komma ihåg att problemet inte har försvunnit. Att vi varje dag måste fortsätta kämpa för ett öppet solidariskt allomfattande samhälle. Vi får inte ta de fri- och rättigheter som vi faktiskt har i det här landet som en självklarhet. Det finns krafter som vill riva ner det och det är upp till oss att upprätthålla det.

Den första skylten du satte upp revs ner. Hur tänker du kring det?

– Det spelar ingen roll hur många minnesplaketter de river ner och förstör. De kan inte förstöra det som hände där och den kraften som stoppade det. Någonstans är jag övertygad om att de vet det också.

Vad hoppas du händer med minnesmärket?

– Det har vuxit fram tankar om att skriva ihop ett medborgarförslag och få dit ett permanent minnesmärke. Sedan är jag övertygad om att det förstörs också. Men genom att förstöra så förlorar de ännu mer. Varje gång vi sätter upp ett nytt så vinner vi ännu mer genom att vi skapar och sprider något positivt.

Clowner mot nazister

Clowner mot nazister är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk med ickevåldsprincip. De beskriver själva att de bjuder på kärlek, uppmaningar om att följa demokrati och mänskliga rättigheter samt att de bjuder mycket på sig själva.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG