Klassiker med clowner. Lasse Beischer, Josefine Andersson och Dick Karlsson. Foto: Pressbild

Clowner med kärlek för klassiker

De är teatergruppen som rullar runt på sex pjäser. Med clownsmink och improvisation lockar de sin publik. – Det gäller att veta att vi kör rätt pjäs, säger Lasse Beischer i 123 Schtunk.

  • Publicerad 09:15, 22 dec 2017

I mellandagarna håller 123 Schtunk sin egen festival på Lorensbergsteatern.

Lasse Beischer, 53, försöker hålla reda på pjäserna som ska spelas. Totalt "bara" fyra, den här gången.

– "Snödrottningen", som är en familjeföreställningen och ingen clownföreställning. Den har vi premiär på den 27 december. Sedan blir det "Raskens ­ vi går åt vilket håll vi vill!", "Rid i natt" och "Ett drömspel". Jo, det blir fullt upp med två pjäser per dag, säger han. Mest just nu är det med "Ett drömspel".

Hur kan ni hålla reda på allting?

– Vi har ju gjort det här i tolv år. Det handlar om improvisation, så det gäller att vara mentalt förberedd, läsa texterna igen, så vi vet att vi kör rätt pjäs.

– Sedan har vi ju vår sufflör och tekniker med mera, Thomas Påhlsson, som hjälper oss om vi kommer fel. Nu är vi alla fall lediga på nyårsafton. Sedan kör vi på till och med trettonhelgen.

Med sitt clownsmink har 123 Schtunk nått något av en kultstatus. Det har sin publik. Allt för en idé om att spela pjäsklassiker med clowner som improviserar. Något som föddes när Lasse Beischer gick på scenskolan tillsammans med med Morgan Alling i Malmö 1993.

– Jag har hookat på det sedan dess. Det är som musik eller fotboll. Det blir olika varje gång och det är det som gör att det blir roligt, säger Lasse Beischer.

Men för att det ska gå bra krävs också en positiv respons från publiken.

– Ja, precis. det har vi lyckats med och det är en ynnest för oss att kunna leva på det här, säger han uppriktigt.

– Nu gäller det bara att vi har en publik för hela livet.

Men det finns pauser med Schtunk. Dem utnyttjar Lasse Beischer, som återigen kliver in i sina roller då nypremiären av "Macken" hålls 18 januari – på just Lorensbergsteatern.

– Jag kommer vara med i vår, men dela på uppdraget med Thomas Hedengran när vi spelar på Lorensbergsteatern. Tanken var ju att det "bara" skulle köras 100 föreställningar med "Macken", men nu blir det blir ju fler. Jag hade redan sålt in ett gäng Schtunk-föreställningar, så det blir tre veckor med "Macken" i Göteborg och sedan hela sejouren i Stockholm senare i vår.

Lasse Bescher är tacksam för möjligheten att spela med Galenskaparna och After Shave.

– Verkligen. Jag har lärt mig otroligt mycket av dem. Det är ju en helt annan teater än den jag spelar med Schtunk.

"Schtunkival" och Snödrottningen

Schtunk: Är Lasse Beischer, Josefine Andersson och Dick Karlsson.

Schtunkival: Hålls på Lorensbergsteatern mellan 28/12 och 30/12. Pjäserna som spelas är "Raskens – vi går åt vilket håll vi vill!", "Rid i natt" och "Ett drömspel".

"Snödrottningen": Barnföreställning, spelas från 27 december till 7 januari.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG