Smittspridning ökar. Pandemin är inte över menar Thomas Wahlberg.

Coivd-19 ökar – stor del unga smittade

Smittspridningen fortsätter att öka i Västra Götaland. Förra veckan, konstaterades totalt 1 843 nya fall. En tredjedel av dem var i åldersgruppen 10–19 år.

  • Publicerad 16:00, 15 sep 2021

Unga vaccinationsguider sökes

Det innebär att under vecka 36 ökade andelen smittade med 34 procent i regionen.

– Pandemin är inte över, den pågår för fullt. Smittspridningen ökar och främst bland de yngre. Det gäller fortfarande att vi måste hålla avstånd till varandra, vi måste vara försiktiga när vi umgås. Och framför allt – alla som kan vaccinera sig måste se till att göra det. Vänta inte. Det bästa tillfället är nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Gurgeltesten redo för Göteborgs skolor

Ovaccinerade sjukare

Sjukvården ser fortsatt att många ovaccinerade personer blir allvarligt sjuka i covid-19.

– Det är nästan uteslutande ovaccinerade som blir allvarligt sjuka. Det är extremt tydligt och nu är det avgörande att fler vaccinerar sig. Både för sin egen skull och andras. Ju fler som blir sjuka desto större blir påverkan på andra vårdbehov som måste prioriteras ned, säger tf hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn.

Lediga vaccintider

Förra veckan översteg antalet givna vaccindoser två miljoner i regionen. Men de senaste veckorna har det gått långsammare framåt trots att det finns gott om vaccin och lediga tider.

– Många verkar tro att de inte behöver vaccinera sig. Men så är det verkligen inte. Alla som kan behöver vaccinera sig för att skydda sig själva mot svår sjukdom och död. Och fler måste vaccinera sig för att vi som befolkning ska få ett gemensamt skydd mot covid-19, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Torsdag, 16 september kommer uppdaterad statistik för vaccinationsgraden i Västra Götaland till och med vecka 36. Fram till och med vecka 35 hade 65 procent av invånare över 16 år fått två doser vaccin och 80 procent hade fått en dos. 

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00