Cornelia från Kortedala siktar på titelmatch

Hon började med brottning tillsammans med sina bröder och pappa. Fortsatte med boxning, men var inte nöjd. Nu är Cornelia Holm MMA-proffs.

  • Publicerad 06:30, 13 jan 2019

Gbg MMA:s lokaler i Kortedala är kalla. Cornelia Holm är varm efter ett tufft pass i sporten hon älskar mest: MMA. Hon är snuvig, det är december och julen inom räckhåll. Men det är inte till storhelgerna hon siktar. Träningen för den målmedvetna, 30-åriga fajtern är Johannesburg i Sydafrika och realityserien "The fighter", som just nu spelas in. Hon är en av tio deltagare som ska slå – och sparka – sig till en titelmatch i den skoningslösa sporten.

– Jag vet inte hur vi kommer att bo, men jag hoppas på ett eget rum. Att umgås med nio brudar...

Nej, Cornelia Holm tvekar. I oktagonen är hon ensam. Motståndarna är just motståndare. Men hon förstår ju också att producenterna av programmet vill ha "bra" teve.

I familjen i barndomens Värnamo var det brottning som var sporten. Där tränade hon med sin pappa och sina bröder och fortsatte med det när hon flyttade till Göteborg efter studenten 2007.

– Jag har tränat mot Eddy Bengtsson. Han var inte snäll, säger hon och ler åt minnet då hon åkt i mattan rejält av den väldige Göteborgsbrottaren, som också har MMA-erfarenhet.

– Men han är snällare nu.

Men hon ville mer och via boxning har hon till slut hamnat inom MMA.

– Jag gillar kampsport och MMA är en blandning av allt. Men att träna räcker inte. Just nu, säger hon.

Efter några framgångsrika amatörmatcher, där hon efter SM 2015 fick en plats i landslaget och VM i Las Vegas, tog hon för drygt ett år sedan beslutet att bli proffs i den tuffa sporten.

– Jag vill visa upp mig. Det har alltid varit så. Det är därför som jag har valt lagsporter framför en enskild sport, förklarar hon.

Inför resan till Sydafrika kämpar hon inte bara med att hitta formen. Hon måste också matcha rätt antal kilo för den viktklassen som hennes utmanare har.

– Ja, jag har viktproblem, så det blir ingen julmat, vilket är tråkigt. Det får bli fisk och kyckling istället, säger Cornelia Holm.

Om än en tuff tillvaro med sporten MMA låter ju det professionella livet ändå glamoröst. Träning, vila, äta, träning, vila, match, vila, träning...

Men så är det inte riktigt för Cornelia Holm. För att få ekonomin att gå ihop jobbar hon som spårvagnsförare som timanställd.

– Det är tufft med det ekonomiska. Men det är ett beslut som jag har tagit. Jag tjänar ingenting på MMA:n. Så nu kör jag vagn två gånger i veckan, säger hon och fortsätter:

– Jag gillar de korta sträckorna bäst. Som 10:an. 9:an är också bra.

Men nu handlar det om sju veckor i hård miljö där hon ska bo och tävla mot sina konkurrenter i Johannesburg. Kroppen kommer att ta stryk, men Cornelia Holm är inte bekymrad.

– När jag gick VM handlade om fyra matcher på fyra dagar. Då hade jag dessutom bantat två kilo varje morgon. Det gick bra. Jag vann.

Mycket fokus på sporten, alltså. Det handlar om åtta till tolv pass i veckan med två timmar per gång: fysik, kondition, kampsport, teknik. Allt enligt ett givet schema.

Till det yoga- och andningsövningar.

– Det är bra. Speciellt efter tunga övningar och sparring.

Men hon har sina knep att koppla av.

– Jo, jag målar eller syr. Det blir klädesplagg som aldrig blir tillräckligt snygga för att bäras, säger hon skrattande.

Cornelia Holm

Är: 30-årig MMA-fighter, som också jobbar som spårvagnsförare. Kommer ursprungligen från Värnamo. Började brottas, gick sedan över till boxning för att nu tävla i MMA.

Bor: I Kortedala, när träningshallens där Gbg MMA huserar.

Aktuell: Med i realityserien "The fighter", säsong 2, som visas på MMA-sajten EFC på deras sociala medier. Tio tjejer från olika delar av världen i samma viktklass tävlar om en titelmatch. Spelas in just nu i Johannesburg, Sydafrika.

Cornelia Holms Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Slottsskogen – Delsjön

Drottningtorget – Järntorget

Spårvagn – Färja

Nordstan – Frölunda Torg

Filmfestivalen – Bokmässan

Gamla Ullevi – Scandinavium

Avenyn – Linnégatan

Håkan Hellström – In Flames

Härlanda tjärn – Saltholmen

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG