Smittspridning ökar. Samhället är inte redo att öppnas upp menar Thomas Wahlberg.

Corona-fallen fortsätter öka i regionen

Smittspridningen i Västra Götaland ökar för fjärde veckan i rad. Regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg anser därför att det inte är läge att öppna upp ännu.

  • Publicerad 05:30, 13 aug 2021

Enligt smittskydd Västra Götalands veckorapport klättrade fallen av bekräftat covid-19 från 500 till 580 i regionen mellan vecka 30 och 31. Det innebär att smittan stiger för fjärde veckan i rad och smittskyddsläkare Thomas Wahlberg väntar sig en fortsatt ökning.

– Vi står inför några veckor som är känsliga. Många kommer tillbaka till arbete, skolorna öppnas, universiteten kommer igång, det är nollningar och så vidare. Har vi då en smittspridning kan fler bli smittade i med att många inte är vaccinerade än, då kan det stiga rätt snabbt.

Det som har satt bollen i rullning igen tror Thomas Wahlberg har varit semesterbeteendets slappa inställning som har fått många att tumma på rekommendationerna

– I samband med att vi har varit lediga och det har varit semester har man glömt bort att smittan finns kvar och det gör nog att vi har släppt mycket på att hålla avstånd och undvika trängsel. Många har även smittats utomlands. Där har många också säkert inte tänkt på att man kan bli smittad.

På kommunnivå sticker Göteborg som den kommun i Västra Götaland där smittspridningen har ökat minst från föregående vecka. Endast ett ytterligare fall registrerades. Detta beror dock på att Göteborg redan ligger på en hög nivå jämfört med resten av regionen.

Inte dags att öppna

Enligt ECDC:s karta över smittspridningen i EU är Västra Götaland oranget, vilket är den tredje högsta nivån efter rött och mörkrött. Vid den senaste uppdateringen var, sett till hela riket, bara Region Stockholm och Norrbotten rödmarkerade.

Thomas Wahlberg utesluter inte att även Västra Götaland kommer att lysa rött en dag, vilket skulle försvåra inresandet till ett antal länder i EU ytterligare.

– Stockholm ligger lite före oss, men om vi är oförsiktiga kan vi komma upp till den nivån också, säger han.

Coronalagarna förlängs

Coronalagarna förlängs till 2022

Under torsdagseftermiddagen meddelade regeringen att coronalagarna ska förlängas till januari 2022, för att på så sätt behålla möjligheten att införa snabba åtgärder om smittläget kräver sådana.

Thomas Wahlberg är inne på samma spår och säger att det efterlängtade öppnandet av samhället inte kan ske under dessa omständigheter.

– Det är klart att alla vill återgå till ett normalt läge och jag tror att det hade varit görligt om vi hade haft en låg smittspridning och vaccinationen hade flutit på i snabb takt. Men nu ser vi att det börjar öka igen och då får gäller det att backa och vänta tills det går ner lite igen, säger Thomas Wahlberg.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00