NARKOTIKA. Färre tillslag behöver inte betyda att tillgången på narkotika har minskat. Foto: Mihajlo Maricic

Corona gör det svårare att smuggla narkotika

Stängda gränser och minskat resande gör det svårare att smuggla narkotika till Göteborg, men efterfrågan finns kvar. Trots det ser polisen ännu inga tecken på ökade priser eller minskad tillgång.

  • Publicerad 08:04, 20 apr 2020

Tony Magnusson Foto: Björn Dalin

De senaste veckorna har tullen gjort färre beslag av narkotika än vanligt. Under april har narkotika- och dopningsbeslagen gått ned med 30 procent.

– Flödena är annorlunda. Vi har knappt någon personbilstrafik och knappt någon flygtrafik. Däremot är godstrafiken i stort sett oförändrad, säger Tony Magnusson, chef för Tullverkets brottsbekämpning i Västra Sverige.

Smuggling till Sverige sker grovt uppdelat på två sätt. Stora partier som kommer mer sällan eller mindre partier som kommer mer regelbundet.

– De mindre partierna kommer ofta via kroppssmugglare eller i personbilar. Det har minskat stort. Då tvingas smugglarna hitta andra vägar – godstrafiken, säger Tony Magnusson.

I Göteborg finns Skandinaviens största containerhamn med cirka 60 procent av all containerhandel i Sverige. Även om tullen fortfarande inte kan kontrollera alla containrar har de kunnat frigöra resurser från andra områden och sätta in där de gör störst nytta.

– Det innebär att vi kan göra fler kontroller. Jag skulle säga att det är något svårare för smugglarna just nu. Men även om tillslagen minskar så vet vi inte om inflödet minskar. Vi gör ju fortfarande tillslag. Smugglarna söker nya vägar och det gäller för oss att följa läget noggrant. I mars hade vi ett jättestort beslag på ett fartyg i Uddevalla till exempel, säger Tony Magnusson.

Polisen ser än så länge ingen skillnad på priserna på narkotika vilket indikerar att tillgången i Göteborg åtminstone än så länge är oförändrad.

– Partydroger som extasy och kokain bör påverkas eftersom folk inte är ute i svängen lika mycket. Men allt sker inte på krogen. Många behöver sin drog ändå, säger Christina Lindgren, chef för spaningssektionen i polisområde Storgöteborg.

Enligt polischef Erik Nord skulle minskad tillgång på narkotika och ökade priser kunna leda till att konflikterna i stan fördjupas.

– Å andra sidan skulle det även kunna bli motsatt effekt. Blir man osams över pengar och narkotika och narkotikan minskar skulle det också kunna reducera konflikter. Vi följer läget och kan snabbt ställa om. Men det är inte så att vi tror att scenen kommer förändras avsevärt. Jag tror att det är viktigare att fokusera på de konflikter vi redan har än att spekulera i vad minskad tillgång skulle innebära.

Erik Nord berättar att anmälningarna för vissa brott gick ned en tredjedel när vi var som mest socialt distanserade, men att nivåerna nu i princip är tillbaka på samma som innan coronapandemin.

– När det kommer till antalet anmälda narkotikabrott är ju inte det ett mått på förekomst utan på hur många kontroller polisen har gjort. Bara för att ett område har noll anmälda narkotikabrott betyder ju inte det att det inte förekommer. Jag skulle säga att det är förvånansvärt mycket narkotika. Vi tar mycket i rena fordonsstopp och andra kontroller, säger Erik Nord.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11